Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

De coronapandemie: een dubbele dreiging voor kinderen

7 november 2020

Meer kinderhandel, meer seksuele uitbuiting en meer kinderarbeid: miljoenen kwetsbare kinderen dreigen door de coronapandemie uit beeld te verdwijnen. Terre des Hommes maakt zich hard voor deze kinderen, zodat zij niet uit beeld verdwijnen.

Meisjes die mondkapjes dragen.

Impact corona

Niemand ontkomt aan de coronapandemie, het raakt ons allemaal. Tientallen miljoenen mensen hebben het virus opgelopen en zijn ziek geworden, of erger... Maar corona heeft niet alleen impact op onze gezondheid; het raakt ook het dagelijks leven, van volwassenen én kinderen.

Armoede stijgt 

De economische gevolgen van de wereldwijde crisis zijn enorm. Arme gezinnen hebben een deel of zelfs hun gehele inkomen zien verdwijnen, waardoor zij elke dag weer moeten zien te overleven.

Scholen dicht

Daarbij zijn in veel landen de scholen (nog) gesloten om de verspreiding van corona in te dammen. Scholen zijn niet alleen de plek om te leren, het is ook een belangrijke plek om het welzijn van kwetsbare kinderen in de gaten te houden. Ze zijn nu hele dagen thuis of op straat, waardoor het risico op uitbuiting toeneemt.

Meer kindhuwelijken

Naar verwachting keren dit jaar als gevolg van de virusuitbraak 23,8 miljoen extra kinderen en jongeren niet terug naar school en lopen 2,5 miljoen extra meisjes het risico om in de komende vijf jaar te worden uitgehuwelijkt.

Dubbele dreiging

Het gevaarlijke aan deze pandemie is dat het aan twee kanten nadelig werkt voor kinderen. Aan de ene kant zijn er nieuwe gevaren: zowel het virus zelf als de economische veiligheid die wegvalt. Aan de andere kant liggen veel systemen die zijn opgebouwd om kinderen te beschermen nu plat. Er zijn dus meer kwetsbare kinderen, minder opvangmogelijkheden en minder toegang tot kinderen door maatschappelijk werkers. Een gevaarlijke combinatie.

Campagne Verdwenen

Het is essentieel dat kwetsbare kinderen tijdens deze pandemie worden beschermd. Met de campagne Verdwenen voorkomt Terre des Hommes dat zij van de radar raken en in uitbuitingssituaties belanden. Met partnerorganisaties voeren we projecten uit in verschillende landen.

Kinderen worden bijvoorbeeld uit gevaarlijke situaties gehaald en naar een veilige plek gebracht. Ook zorgen we dat kwetsbare kinderen toegang krijgen tot onderwijs en de juiste zorg . Er worden ook alternatieve oplossingen bedacht om contact te houden met kinderen, bijvoorbeeld door langs de deur te gaan, via social media te chatten en te bellen, en door steun en advies te bieden via een lokale kindertelefoon.

Wat speelt er in de landen?

De corona-epidemie heeft een effect op kinderen wereldwijd. Ook in landen waar Terre des Hommes actief is. Wij zijn er voor de kinderen, wat hun problemen ook zijn.

De Filipijnen
India
Oeganda
Nederland
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan