Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

De stress van kinderen in Oekraïne

30 maart 2022

De escalatie van de vijandelijkheden in Oekraïne treft de burgerbevolking en kinderen, die al jaren onder grote stress staan. Terre des hommes maakt zich grote zorgen over de situatie.

Kindje in Oost-Oekraine. Foto: Terre des Hommes Lausanne

De behoefte aan psychosociale zorg is groot

Onze zusterorganisatie Terre des hommes Zwitserland is aanwezig in Oekraïne, met een kantoor in Kiev, een tweede in Mariupol en een derde in Severodonetsk, ongeveer 20 km van de frontlinie. Vorig jaar steunden zij 5.000 inwoners van Donbass, waarvan de meerderheid kinderen waren. Terre des Hommes werkt al sinds 2015 met de bevolking in Oekraine, ook gesteund door Terre des Hommes Nederland, met name op het gebied van de psychosociale ondersteuning van kinderen die kwetsbaar zijn geworden door de jarenlange spanningen. Sinds de recente escalatie van de vijandelijkheden maken we ons grote zorgen over hun veiligheid, welzijn en integriteit, zowel fysiek als mentaal.

"Gezinnen in Donbass staan onder onvoorstelbare stress. Kinderen hadden al psychosociale steun nodig om hun dagelijks leven aan te kunnen.  Nu wordt hun situatie dramatisch slechter. Sinds de intensivering van de bombardementen vrezen zij voor hun leven, dat van hun ouders en dat van hun familieleden. Op de vlucht of in schuilplaatsen, sommigen hebben al dagen niet geslapen. Zij weten niet of zij hun huizen nog zullen terugzien. Wat deze kinderen vandaag meemaken is verschrikkelijk. We maken ons grote zorgen", zegt Barbara Hintermann, algemeen directeur van Terre des Hommes Lausanne.

We roepen alle partijen in het conflict op om elke vorm van geweld te vermijden en de burgerbevolking, in het bijzonder kinderen, te beschermen en de toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, drinkwater en voedsel in stand te houden. Gezinnen die gedwongen worden hun huis te verlaten, moeten van alle partijen de mogelijkheid krijgen een toevluchtsoord te zoeken en steun te krijgen om in hun basisbehoeften te voorzien.

Wij herinneren alle partijen eraan dat volgens het internationaal humanitair recht elke aanval proportioneel moet zijn en alle nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om burgerslachtoffers te voorkomen. Terre des Hommes bevestigt opnieuw dat de rechten van elk kind moeten worden geëerbiedigd en dat hun bescherming moet worden gewaarborgd, ongeacht waar zij vandaan komen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan