Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

'Ik kwam online in contact met mensen uit het buitenland. Ik besefte me destijds niet ik dat de verkeerde vrienden had gemaakt.'

10 november 2022

Armoede op de Filipijnen treft veel gezinnen. Het maakt miljoenen kinderen die veel op internet zitten kwetsbaar, omdat ze gemakkelijk verleid kunnen worden tot de meest vreselijke handelingen in ruil voor geld. Zo krijgt 1 op de 5 kinderen te maken met online seksuele uitbuiting. Ook John, die niet besefte dat hij verkeerde vrienden had gemaakt. Hij kreeg het ene na het andere oneerbare voorstel en wist zich geen raad meer.

Zo krijgt 1 op de 5 kinderen te maken met online seksuele uitbuiting. Ook John, die niet besefte dat hij verkeerde vrienden had gemaakt.

Straatveger in het Filipijnse Mandaue

Als klein kind woonde John bij zijn oma in een van de armste delen van de Filipijnse stad Mandaue. In deze sloppenwijk wonen mensen die door geldgebrek of woningnood geen betere woning kunnen krijgen. Zijn oma was straatveger, maar ze was te oud geworden om dit lichamelijk zware werk te doen. John nam het van haar over.

‘Ik heb het werk van mijn oma overgenomen, zodat we geld hadden om eten te kopen. Elke nacht moest ik al om 3 uur opstaan om de straten van de stad te vegen. Dat was zwaar en ik was vaak erg moe. Maar ik kon dankzij dit werk en het geld wel naar school. Ik wilde dat heel graag.

Hoe moe ik ook was van de lange dagen, ik wilde school niet overslaan. Ik wilde de lessen niet missen. En ik voelde me veilig op school. Heel anders dan hoe ik me op straat voelde. Ik verdiende jammer genoeg niet veel, want het loon van een straatveger is laag. We hadden daardoor dan ook te weinig te eten.’

'Ik voelde me heel alleen.’

John kwam via vrienden online in contact met mensen uit het buitenland. Dat bleken mensen zonder goede bedoelingen. In het begin kon John erg genieten van de aandacht die hij kreeg. Wat hij niet wist, was dat hij ongemerkt in de bedrieglijke online wereld van seksuele uitbuiting terecht was gekomen. Net als vele andere kinderen op de Filippijnen is hij een makkelijk slachtoffer voor mensen die kwaad willen. Als John terugkijkt op deze periode dan zegt hij: ‘Ik was in die periode eigenlijk altijd verdrietig. Ik voelde me heel alleen.’

John studeert en werkt

‘Op een dag ontmoette ik Jonas en we raakten in gesprek. Hij bleek iemand van ‘ons’, die begrijpt waar ik mee moest dealen. Vanaf dat moment ging ik elke week naar trainingen waarin ik leerde hoe ik mezelf kon beschermen. Maar dat niet alleen. Ook mijn grootouders kregen hulp, zodat zij werk konden vinden wat zij wel konden doen en wat niet te zwaar was. Ik studeer nu Marketing Management en werk als tekstschrijver.'

Training & voorlichting online veiligheid

Met ons nieuwe actieplan willen we online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen voorkomen.
Kinderen leren over de gevaren van seksuele uitbuiting via internet en waar ze terecht kunnen voor hulp.
Workshop
Slachtoffers van online seksuele uitbuiting krijgen toegang tot psychosociale hulp, juridische steun, onderwijs en gezondheidszorg.
We verenigen kinderen in clubs, waar ze leren om elkaar te helpen en samen voor hun rechten op te komen

Stop online seksueel misbruik

Het aantal Filipijnse kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit is de afgelopen 3 jaar verdrievoudigd en blijft snel groeien. Kinderen worden bijvoorbeeld gedwongen tot seksuele handelingen via social media. Ze zijn zich van tevoren te weinig bewust van de online gevaren of moeten door armoede zo hun geld verdienen. Deze traumatische ervaring kan leiden tot ontwikkelingsproblemen, een negatief zelfbeeld, depressie en zelfs zelfmoord.

Terre des Hommes beschermt kwetsbare kinderen, zodat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Met ons nieuwe actieplan willen we online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen voorkomen. 

Lees meer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube