Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Ik voel me veilig en geborgen”

22 februari 2021

Wat maakt een 15-jarig meisje op het platteland van Ethiopië zo wanhopig dat ze haar geluk wil beproeven in buurland Soedan? Tigist werd verhandeld, uitgebuit voor huishoudelijk werk, misbruikt en zelfs gevangen gezet als illegale immigrant.

Werklast

Tigist komt uit een grote familie die zijn eigen voedsel verbouwt. Hun eenkamerwoning doet ook dienst als stal voor hun vee. Vaak is er niet genoeg te eten en er is te weinig geld voor school- en andere basisbehoeften. Toen haar vader twee jaar geleden stierf, zakte het gezin van Tigist verder weg in diepe armoede.

Als een van de oudere kinderen in het huishouden heeft Tigist een grote rol in al het werk dat gedaan moet worden op de boerderij en in huis. Daarom besteedt ze haar tijd meer buiten dan binnen haar school. Ze mist zo vaak lessen dat haar resultaten er onder lijden. Overbelast door haar zware werklast wordt ze aangetrokken door Metema, de grensstad met buurland Soedan.

Illegale grensovergang

Terwijl ze haar familie en huis achterlaat, wordt Tigist door een 'sympathisant' die in feite een kinderhandelaar is, naar een illegale grensovergang gelokt. Zonder papieren steken ze via geheime paden te voet de grens over. Eenmaal aangekomen in Soedan draagt ​​haar smokkelaar haar over aan een ‘vriend’. Deze vriend is in werkelijkheid een gewelddadige, veeleisende baas. Tigist wordt gedwongen om lange uren te werken en wordt overladen met taken. Bovendien wordt ze voortdurend beledigd en hard geslagen. Ze krijgt niet eens betaald.

Na dit twee maanden te hebben doorstaan, besluit Tigist om aangifte te doen van het misbruik en de uitbuiting bij de lokale politie. Omdat ze illegaal is in Soedan, wordt ze gearresteerd en naar de gevangenis gebracht in afwachting van haar deportatie. Dit duurt twee maanden en 22 dagen - en al die tijd brengt het jonge meisje haar dagen door in de cel.

Repatriëring

Terug in Ethiopië wordt Tigist onmiddellijk onder de hoede genomen van de taskforce tegen mensenhandel van het Paths to Safer Childhood-project. Ze krijgt onderdak, voedsel en psychosociale ondersteuning om haar voor te bereiden op haar terugkeer naar huis. In nauwe samenwerking met de politie en de lokale autoriteiten wordt de mensenhandelaar van Tigist gearresteerd. Na twee maanden hechtenis wordt hij vrijgelaten tegen een borgsom van 5.000 Ethiopische birr (ongeveer € 100), wat ongeveer 15% is van het gemiddelde jaarinkomen per persoon in Ethiopië.

Thuis

Bijna zes maanden na haar vertrek wordt Tigist herenigd met haar familie. Ze keert terug naar school, met schoolmaterialen die ze van het project heeft gekregen. Haar familie is aangemeld bij de plaatselijke Self Help Group, om hen te helpen alternatieve inkomstenbronnen ​​te ontwikkelen, zodat de moeder haar kinderen kan helpen met alles wat ze nodig hebben.

Tigist is blij weer thuis te zijn: “De grootste verandering in mijn leven is de hereniging met mijn gezin. Ik voel me veilig en geborgen nu ik weer bij mijn familie in ons dorp woon. De hulp van het project heeft mijn leven gered.”

Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube