Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

In actie voor Oekraïne: hulp aan de stad Poznań

26 september 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Polen aankomen, worden goed opgevangen in Warschau, Krakau en Lublin. Veel geld en aandacht gaat naar hulporganisaties in deze steden. Maar er reizen ook veel Oekraïners naar Poznań, de vijfde grootste stad, in het westen. Anders dan in de andere steden was daar niets geregeld. Met donaties vanuit Giro555 zorgen wij voor hulp aan moeders en kinderen die er naartoe reizen.

In actie voor vluchtelingen Oekraïne: hulp aan de stad Poznań

Noodzaak tot samenwerking

Sinds februari zijn zo’n 4 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne bij Polen de grens over gegaan. Daarvan zijn er nu zo’n 1,5 miljoen in Polen gebleven. Het land heeft daarmee het grootste aantal vluchtelingen uit Oekraïne. Ze worden er goed opgevangen, maar er zijn grote uitdagingen. Terre des Hommes werkt er samen met lokale partners om kinderen (en hun families) te helpen door deze moeilijke tijd heen te komen.

Onze partner in Polen is FDDS: Fundacji Dajemy Dzieciom Silę (letterlijk: ‘Wij geven kinderen kracht’). Ze sturen vijf lokale hulporganisaties aan, die allemaal gespecialiseerd zijn in noodhulp, informatievoorziening, juridische en psychologische hulp. Een van hen zit in de stad Poznań.

Renata Szredzińska van FDDS: ‘Door de vluchtelingencrisis hebben we hier geleerd meer samen te werken. Dat was niet het geval, omdat er hier onderling veel competitie is om fondsen te krijgen. We concurreren om dezelfde bronnen. Maar deze crisis kan niemand alleen aan.’

Hulp aan de vijfde stad Poznań

In het rijtje van steden die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, was Poznań een ondergeschoven kindje. Hulp is echter wel nodig, zo vertelt Renata: ‘Veel geld gaat naar organisaties in steden in het oosten van Polen, maar niet naar het westen. Men dacht dat vluchtelingen alleen daar zouden verblijven, maar gebleken is dat ze ook naar het westen reizen, zoals naar de stad Poznań. Hier was echter geen geld om deze mensen op te vangen. Dankzij Giro555 kan dit nu wel.’

Met donaties van Giro555 en hulp van Terre des Hommes wordt er in Poznań nu in twee grote opvangcentra juridische hulp verleend (via partner Child in the Centre Foundation). Mensen kunnen bij een loket terecht voor huisvesting, werk, sociale voorzieningen, etc.

In de video vertelt vrijwilligster Mary over wat er nog meer aangeboden wordt in Poznań, waar sinds het begin van de oorlog zo’n 700 Oekraïners per dag aankwamen. Nu is dat minder, maar het aantal zal vermoedelijk stijgen nu de winter eraan komt.

Laden...
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan