Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Teken de petitie!

3 november 2020

De coronacrisis raakt wereldwijd de meest kwetsbare kinderen extra hard. Van Tanzania, de Filippijnen tot Nederland: overal verdwijnen kinderen van de radar. Scholen zijn dicht (geweest), de werkloosheid groeit, veel mensen zitten noodgedwongen thuis en toezicht op kinderen verslechtert. Steeds meer kinderen belanden in uitbuitingssituaties. Terre des Hommes luidt de noodklok! Met deze petitie roepen wij de EU op haar verantwoordelijkheid te nemen en deze kinderen te beschermen. Binnen én buiten de Europese Unie. 

Van Tanzania, de Filippijnen tot Nederland: overal verdwijnen kinderen van de radar.

Als het om kinderen gaat, bestaan er geen landsgrenzen. Maar wij trekken hier wel de grens. EU: kom in actie!  Met deze petitie doen wij een dringend beroep op de EU.

Terre des Hommes luidt de noodklok

Terre des Hommes luidt de noodklok en roept de EU op: ‘Bied kwetsbare kinderen wereldwijd extra bescherming tijdens en na de coronacrisis’


Overal ter wereld komen de rechten van kinderen in het gedrang als gevolg van COVID-19. Kinderarbeid neemt bijvoorbeeld toe, armoede en huiselijk geweld stijgt, en is er een alarmerende stijging van het aantal online zoekopdrachten naar kinderporno. 

Deze kinderen moeten beschermd worden. Alle EU-lidstaten hebben zich daartoe verplicht doordat zij allemaal het VN-Kinderrechtenverdrag hebben ondertekend. Daarmee garandeert* de EU namelijk de bescherming van kinderrechten. Dit geldt niet alleen voor kinderen in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Dat hebben we met elkaar afgesproken en daar moeten we elkaar aan houden! 

Bescherm kwetsbare kinderen, nu en in de toekomst!

In het voorjaar van 2021 wordt in Brussel een nieuwe meerjarenstrategie voor kinderrechten gemaakt. Wij vinden dat de EU meer invloed moet uitoefenen op de verschillende overheden in Europa en de rest van de wereld om de meest kwetsbare kinderen te beschermen. Nu en in de toekomst. Ze mogen door COVID-19 niet nog meer gevaar lopen en uit beeld verdwijnen. Alle kinderen moeten verzekerd zijn van onderwijs, een veilige plek en de kans op ontwikkeling.  

Iedereen die deze petitie tekent, roept de EU op om de rechten van kwetsbare kinderen formeel te verankeren in het beleid. Om direct en wereldwijd actie te ondernemen om deze kinderen te beschermen en ze niet uit het oog te verliezen.  

EU: kom in actie!  

* Artikel 3(3) van het verdrag van de Europese Unie stelt de doelstelling vast voor de EU om de bescherming van  de rechten van het kind te bevorderen. Het Handvest van de grondrechten van de EU garandeert de  bescherming van de rechten van het kind door de EU-instellingen en door EU-landen wanneer zij EU-wetgeving  implementeren. Artikel 24 over de rechten van het kind en artikel 32 over het verbod op kinderarbeid hebben  specifiek betrekking op kinderrechten. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan