Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Leidersrol voor Roopa (20) in de strijd tegen kindhuwelijken in India

3 april 2023

‘Ik wist niet dat het zó zwaar kon zijn als je zou gaan trouwen,’ zegt de 20-jarige Roopa. Ze was nog maar 14 toen haar ouders uit geldgebrek besloten haar uit te huwelijken. Zo was de zorg voor hun dochter geregeld. Maar het betekende ook het einde van haar jeugd en al haar dromen. Roopa moest van school af om huisvrouw te worden. Twee jaar later - Roopa was toen 16 - was ze al moeder van twee kinderen. In haar dorpje kijkt niemand ervan op. Een kindhuwelijk wordt niet als een probleem gezien.

Timide huisvrouw

Roopa was de oudste in een familie van bouwvakkers, met thuis nog twee kleine broertjes. Haar ouders waren arm en besloten dat Roopa moest trouwen, omdat ze zelf niet meer voor hun dochter konden zorgen. Toen Roopa trouwde, moest ze meteen met haar echtgenoot mee om bij hem te gaan wonen. Nog geen jaar later zou ze al bevallen van haar eerste kind. Een heftige ervaring voor meisjes van haar leeftijd en door de gezondheidsrisico’s zelfs gevaarlijk.

Roopa werd alle kansen ontnomen om haar dromen te verwezenlijken. Dat ze niet kon studeren omdat ze voor twee kleine kinderen moest zorgen, nam al haar zelfvertrouwen weg. "Nadat ik getrouwd was, voelde ik me opgesloten. Het was alsof ik in een gevangenis zat,” herinnert Roopa zich. "Ik had dromen en ambities. Ik deed het goed op school, maar nu leek het allemaal uitzichtloos."

Grote gevolgen

Bij de start van IMAGE, ons project voor jong getrouwde meisjes in India, kwam Roopa bij ons in beeld. Ze was toen nog maar net bij haar man. Meisjes als Roopa zijn erg kwetsbaar als ze eenmaal getrouwd zijn. Ze krijgen vaak vroeg kinderen terwijl ze nog niet volgroeid zijn. Ook gaan ze niet meer naar school, waardoor ze geen werk kunnen vinden. Zo blijven ze afhankelijk van hun echtgenoten. Misbruik binnen kindhuwelijken komt veel voor. Meisjes uit een gebroken kindhuwelijk belanden vaak op straat.

Nadat ze zich aanmeldde voor IMAGE, kwam Roopa in een groep met andere lotgenoten. We gaven haar seksuele voorlichting en gezondheidstraining, als ook voorlichting over huiselijk en op gender gebaseerd geweld. Dit maakte van Roopa een sterkere vrouw die voor zichzelf kan opkomen. Ook kreeg ze lessen in beroepsvaardigheden en leerde zelfstandig kleren maken. "Ik vond het leuk om een nieuwe vaardigheid te leren en ik ben er goed in,” zegt ze. "Ik heb nieuwe mensen ontmoet, vrienden gemaakt en voelde me een stuk lichter van binnen."

Een echte leider

In IMAGE Next, het vervolg op ons hulpprogramma, ontwikkelde Roopa zich via trainingen tot een echte leider. Dit deed wonderen voor haar zelfvertrouwen. Haar communicatie verbeterde enorm, waardoor ze niet meer verlegen was en goed voor zichzelf en anderen kon opkomen. Ze werd zelfs geselecteerd om bewustzijnstrainingen te gaan geven, zodat ze, sprekend vanuit haar eigen ervaringen, jonge meisjes in India kan behoeden voor de gevolgen van kindhuwelijken.

Lees meer over IMAGE

Opkomen voor anderen

Van ongelukkig thuis zitten veranderde het leven in een roeping om landelijk bewustzijn te verspreiden. Roopa is nu leider in haar dorp en geeft dagelijks naailessen aan andere jong getrouwde vrouwen om ze het vak te leren. Ook als spreker en onderzoeker zet ze zich in voor het IMAGE Next programma, om te helpen kindhuwelijken te voorkomen. 

“Vroeger zat ik geïsoleerd thuis. Nu heb ik het gevoel dat de wereld voor me is opengegaan. Soms vraag ik me af hoe dit ooit mogelijk was. Een eenvoudig meisje als ik, dat binnen vier muren leefde, spreekt nu namens IMAGE Next grote groepen toe. Ik ben blij dat het project meisjes zoals ik ondersteunt.”

Het doel van ons IMAGE-programma is om meisjes zoals Roopa die jong zijn getrouwd weerbaarder te maken. Samen willen we nog meer kinderen helpen een nieuwe toekomst op te bouwen. Help je mee? Doneer nu!

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan