Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Meldingen mensenhandel verdubbeld maar minderjarigen amper zichtbaar

16 oktober 2020

Vandaag is de nieuwe Slachtoffermonitor mensenhandel 2015-2019 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen verschenen. Vooral over het jaar 2019 was er een significante stijging in het aantal meldingen van mensenhandel. Daarmee lijkt er meer zicht te zijn op mensenhandel, maar voor bijvoorbeeld minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting geldt dat niet. Over minderjarigen laat de Slachtoffermonitor een daling in meldingen zien van 25% in 2015 naar 8% in 2019.

Jaarlijks worden in Nederland naar schatting bijna 1500 minderjarigen seksueel uitgebuit

In Nederland 3000 gevallen van seksuele uitbuiting, bijna helft minderjarig

Nog steeds schat de Nationaal Rapporteur het aantal seksueel uitgebuite slachtoffers in Nederland jaarlijks op 3000, waarvan bijna de helft minderjarigen. Terre des Hommes onderschrijft de aanbeveling van de Nationaal Rapporteur om bij de aanpak van daders de rol van technologie in seksuele uitbuiting beter in kaart te brengen. Daders en slachtoffers ontmoeten elkaar op online platforms, op social media, op gamingsites. Er moet meer zicht komen op hoe daders hun slachtoffers online ‘controleren en manipuleren’. Daar zit de kracht van Terre des Hommes: we gebruiken online technologie en onderzoeksmethoden, bijvoorbeeld om contact te leggen met volwassenen die op zoek zijn naar seks met minderjarigen. Ook speuren we naar ‘nieuwe’ vormen van online seksueel misbruik, zoals sextortion en grooming.

89% van de bij CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) gemelde gevallen van seksuele uitbuiting vinden plaats in de minder zichtbare sectoren zoals thuis, in hotels en via escortbedrijven. Terre des Hommes ziet dit ook in de meldingen die bij haar meldpunt WATCH NL binnenkomen. 

Het verborgen karakter van seksuele uitbuiting wordt versterkt door social media gebruik door jongeren.  Jaarlijks zet Terre des Hommes een groeiend aantal casussen door naar politie, waarbij slachtoffers via social media worden geronseld en aangeboden op Instagram of Snapchat. 

Jasper Iking (Programma manager WATCH NL): “Steeds vaker krijgen we meldingen over minderjarige meisjes waarvan ouders, familieleden of verzorgers niet weten waar ze zijn. Deze kinderen maken dag en nacht gebruik van verschillende social media kanalen, maar het gesloten karakter hiervan maakt dat onduidelijk is wat ze aan het doen zijn. Na online onderzoek door ons team worden ze vervolgens regelmatig onder verdachte omstandigheden aangetroffen in woningen of hotels”. 

Terre des Hommes leverde 90 verdachte seksadvertenties aan politie

Vorig jaar leverde Terre des Hommes 90 seksadvertenties bij de politie aan, waarin het vermoeden bestond van gedwongen sekswerk en mogelijke minderjarigheid. Daardoor stonden dit jaar in twee strafzaken drie loverboys/pooiers voor de rechtbank in Enschede. In een van de zaken doet de rechter volgende week uitspraak.

Terre des Hommes blijft zich via haar WATCH NL programma inzetten tegen (online) seksuele uitbuiting van minderjarigen. Het herkennen van kwetsbare situaties en mogelijke daders is daarbij essentieel. Ernstig dus dat de Nationaal Rapporteur zich eerder dit jaar gedwongen zag de Dadermonitor Seksueel Geweld tegen Kinderen uit te stellen omdat er niet voldoende capaciteit beschikbaar is gesteld dit zo urgente onderzoek uit te voeren.

Hier link naar de Slachtoffermonitor mensenhandel 2015 - 2019

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan