Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Met geweld ontvoerd en besneden: Tabitha (17) vertelt haar verhaal

16 oktober 2023

In Noord-Tanzania breekt in het najaar het ‘snijseizoen’ aan, een tijd waarin jonge meisjes een rituele besnijdenis ondergaan. De 17-jarige Tabitha wilde dat absoluut niet meemaken. ‘Ik was thuis altijd bang, omdat ik wist dat ik op een dag misschien besneden zou worden. Ik besloot van huis weg te lopen en te wachten tot 't voorbij was,’ zegt ze. Helaas werd Tabitha alsnog meegenomen en genitaal verminkt. We hielpen haar dit vreselijke trauma te verwerken en weer grip op haar leven te krijgen.

Tabitha (17) werd ontvoerd en genitaal verminkt
Tabitha (17) werd ontvoerd en genitaal verminkt

Armoedig bestaan

Tabitha groeide op in een arm gezin. Ze ging nooit naar school, want daar was geen geld voor. Zij en haar vijf broers en zussen mochten blij zijn als ze iets te eten kregen. Vaak was dat maar één maaltijd per dag: een beetje pap bij het ontbijt. 

De situatie verslechterde toen Tabitha haar vader verloor door malaria. Ineens stond haar moeder er alleen voor; zij kon maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Met de oogst van haar kleine boerderijtje verdiende ze ongeveer zeven euro per maand. Dat was niet genoeg. Ook nadat ze hertrouwde, kon het gezin maar amper rondkomen.

Voor veel ouders in Tanzania is armoede de drijfveer om hun dochters uit te huwelijken. Zo regelen ze de zorg, die wordt overgenomen door de echtgenoot. Maar om te kunnen trouwen, is het in bepaalde regio’s gebruikelijk dat daar een rituele besnijdenis aan voorafgaat. Het wordt gezien als een ceremonie voor meisjes om de overgang naar volwassenheid te maken. Meisjesbesnijdenis is bij wet verboden. De gevolgen van deze genitale verminking zijn enorm. Sommige meisjes overlijden aan hun wonden. Velen worden depressief en worstelen met angsten.

Een nachtmerrie

Tabitha onderging haar besnijdenisritueel in het voorjaar. Een paar maanden daarvoor, met het snijseizoen op z'n hoogtepunt, zat ze nog ergens ondergedoken. Zo dacht ze aan het gevaar te ontsnappen. Ze had echter nooit gedacht dat haar stiefvader haar een paar maanden later alsnog zou laten ontvoeren en besnijden. ‘Ik dacht dat het gevaar geweken was toen ik thuiskwam. Maar op een dag kwam mijn grootste nachtmerrie alsnog uit, toen ik door mijn familie met geweld werd meegenomen en verminkt,’ voegt ze eraan toe. 

Na het incident verloor Tabitha alle hoop. Haar broer bracht haar naar ons opvangcentrum, waar ze psychosociale hulp, medische ondersteuning en juridische hulp kreeg. Zo hielpen we haar met herstellen en om zich weer veilig te voelen. Ook leerden we Tabitha wat haar rechten zijn, bijvoorbeeld het recht op goed onderwijs. Door haar te helpen naar school te gaan en haar aan te melden voor een opleiding kleren maken, kreeg ze weer grip op haar leven. Ook gaven we Tabitha schoolmaterialen mee, zoals pennen, een schooltas, schoenen en schoolgeld.

Een betere toekomst

Tabitha gaat nu elke dag naar school. Ze heeft nieuwe vrienden gevonden en kan zich veel beter openstellen naar anderen dan voorheen. ‘Ook kende ik geen letters en kon ik niet tellen. Nu leer ik kleding ontwerpen, kan ik lezen, schrijven en basisrekenen en heb ik ook gebarentaal geleerd om beter te kunnen communiceren met kinderen die niet kunnen praten of horen.’

Helaas was Tabitha nog niet bij ons in beeld toen ze werd besneden. Ondanks dat we dit niet konden voorkomen, hebben we alles gedaan om te zorgen dat Tabitha een betere toekomst krijgt. Daarover zegt ze zelf: ‘Ik wil graag een professionele ontwerpster worden, zodat ik mooie kleren kan maken. Daarmee wil ik andere meisjes die een besnijdenis hebben ondergaan in staat stellen om hun zelfvertrouwen en stem terug te vinden.'

Steun de meisjes nu

Dit najaar is het ‘snijseizoen’ in het Tarime-district in Tanzania, de traditionele periode om meisjes te besnijden. Op dit moment lopen duizenden andere meisjes gevaar. Genitale verminking brengt ernstige complicaties met zich mee, zoals nabloeden, infecties of incontinentie. De meisjes houden de rest van hun leven last van de besnijdenis. 

Voor deze meisjes is het nog niet te laat!
Wij komen in actie en jij kunt helpen. Doneer nu en bescherm meisjes in Tanzania tegen besnijdenis!

Lees meer artikelen:

29 september 2023

In actie tegen besnijdenis van meisjes met een beperking in Tanzania

Volgende week start het ‘cutting season’ in het Tarime-district in Tanzania, de traditionele periode om meisje…

18 juli 2023

Bhoke komt op voor kinderen met een beperking

Bhoke (16) werd zonder handicap geboren. Maar als baby kreeg het meisje malaria en door medische complicaties…

28 juni 2023

Nadia wil later lerares worden

Nadia (6) woont op het platteland in Tanzania en gaat sinds kort naar de basisschool. Het meisje zit in groep…

20 april 2023

Samen maken we impact

Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…

1 februari 2023

Samen strijden tegen besnijden = samen impact maken

De afgelopen jaren is er massaal bijgedragen aan de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Noord-Tanzania door gel…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube