Met geweld ontvoerd en besneden: Tabitha (17) vertelt haar verhaal

Tabitha (17) werd ontvoerd en genitaal verminkt

In Noord-Tanzania breekt in het najaar het ‘snijseizoen’ aan, een tijd waarin jonge meisjes een rituele besnijdenis ondergaan. De 17-jarige Tabitha wilde dat absoluut niet meemaken. ‘Ik was thuis altijd bang, omdat ik wist dat ik op een dag misschien besneden zou worden. Ik besloot van huis weg te lopen en te wachten tot het voorbij was,’ zegt ze. Helaas werd Tabitha alsnog meegenomen en genitaal verminkt. We hielpen haar dit vreselijke trauma te verwerken en weer grip op haar leven te krijgen.

Armoedig bestaan

Tabitha groeide op in een arm gezin. Ze ging nooit naar school, want daar was geen geld voor. Zij en haar vijf broers en zussen mochten blij zijn als ze iets te eten kregen. Vaak was dat maar één maaltijd per dag: een beetje pap bij het ontbijt. 

De situatie verslechterde toen Tabitha haar vader verloor door malaria. Ineens stond haar moeder er alleen voor; zij kon maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Met de oogst van haar kleine boerderijtje verdiende ze ongeveer zeven euro per maand. Dat was niet genoeg. Ook nadat ze hertrouwde, kon het gezin maar amper rondkomen.

Voor veel ouders in Tanzania is armoede de drijfveer om hun dochters uit te huwelijken. Zo regelen ze de zorg, die wordt overgenomen door de echtgenoot. Maar om te kunnen trouwen, is het in bepaalde regio’s gebruikelijk dat daar een rituele besnijdenis aan voorafgaat. Het wordt gezien als een ceremonie voor meisjes om de overgang naar volwassenheid te maken. Meisjesbesnijdenis is bij wet verboden. De gevolgen van deze genitale verminking zijn enorm. Sommige meisjes overlijden aan hun wonden. Velen worden depressief en worstelen met angsten.

Een nachtmerrie

Tabitha onderging haar besnijdenisritueel in het voorjaar. Een paar maanden daarvoor, met het snijseizoen op z’n hoogtepunt, zat ze nog ergens ondergedoken. Zo dacht ze aan het gevaar te ontsnappen. Ze had echter nooit gedacht dat haar stiefvader haar een paar maanden later alsnog zou laten ontvoeren en besnijden. ‘Ik dacht dat het gevaar geweken was toen ik thuiskwam. Maar op een dag kwam mijn grootste nachtmerrie alsnog uit, toen ik door mijn familie met geweld werd meegenomen en verminkt,’ voegt ze eraan toe. 

Na het incident verloor Tabitha alle hoop. Haar broer bracht haar naar ons opvangcentrum, waar ze psychosociale hulp, medische ondersteuning en juridische hulp kreeg. Zo hielpen we haar met herstellen en om zich weer veilig te voelen. Ook leerden we Tabitha wat haar rechten zijn, bijvoorbeeld het recht op goed onderwijs. Door haar te helpen naar school te gaan en haar aan te melden voor een opleiding kleren maken, kreeg ze weer grip op haar leven. Ook gaven we Tabitha schoolmaterialen mee, zoals pennen, een schooltas, schoenen en schoolgeld.

Meisjesbesnijdenis in Tanzania (FGM=Female genital mutilation). De Kuria stam is een van de vier traditionele stammen in Tanzania die zijn meisjes besnijd. Vanaf de leeftijd van 10-12 jaar, soms zelfs jonger, wordt de clitoris verwijderd, maar kunnen ook de schaamlippen worden weggesneden. Dat gebeurt jaarlijks in de maand december, tijdens de grote schoolvakantie. Volgens de Kuria traditie kan een onbesneden meisje niet trouwen. De Kuria bestaan uit 12 clans (vier clans wonen ook over de grens in Kenia). Hun aantal in Tanzania bedraagt ca 1,5 miljoen mensen. Niet alle clans snijden tegelijk. Dit jaar zijn er twee stammen die verminken: De Bwirege stam, met een geschat aantal van 500.000 mensen in Tanzania de grootste Kuria stam, en de Bunchari. Volgend jaar zijn de andere 10 stammen aan de beurt. Het snijden begon meteen na de laatste schooldag, op vrijdag 6 december.

Een betere toekomst

Tabitha gaat nu elke dag naar school. Ze heeft nieuwe vrienden gevonden en kan zich veel beter openstellen naar anderen dan voorheen. ‘Ook kende ik geen letters en kon ik niet tellen. Nu leer ik kleding ontwerpen, kan ik lezen, schrijven en basisrekenen en heb ik ook gebarentaal geleerd om beter te kunnen communiceren met kinderen die niet kunnen praten of horen.’

Helaas was Tabitha nog niet bij ons in beeld toen ze werd besneden. Ondanks dat we dit niet konden voorkomen, hebben we alles gedaan om te zorgen dat Tabitha een betere toekomst krijgt. Daarover zegt ze zelf: ‘Ik wil graag een professionele ontwerpster worden, zodat ik mooie kleren kan maken. Daarmee wil ik andere meisjes die een besnijdenis hebben ondergaan in staat stellen om hun zelfvertrouwen en stem terug te vinden.’

Steun de meisjes nu

Dit najaar is het ‘snijseizoen’ in het Tarime-district in Tanzania, de traditionele periode om meisjes te besnijden. Op dit moment lopen duizenden andere meisjes gevaar. Genitale verminking brengt ernstige complicaties met zich mee, zoals nabloeden, infecties of incontinentie. De meisjes houden de rest van hun leven last van de besnijdenis. 

Voor deze meisjes is het nog niet te laat!
Wij komen in actie en jij kunt helpen. Doneer nu en bescherm meisjes in Tanzania tegen besnijdenis!