Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Nederland en VS investeren in aanpak kinderarbeid op Madagaskar

12 juni 2021

12 Juni is Internationale dag tegen Kinderarbeid. Terre des Hommes en Unicef gaan samenwerken in de aanpak van kinderarbeid in de mica mijnbouw in Madagaskar. Daartoe ontvangen beide organisaties financiële steun van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse overheid. Mineraal mica zit in veel consumentenartikelen zoals auto’s, elektronica, verf en cosmetica en wordt onder zware omstandigheden in Madagaskar gedolven. In het land werken naar schatting minstens 10.000 kinderen in mica mijnen.

Kinderarbeid in Madagaskar. In de mica mijnen werken naar schatting uit 2019 ca 11.000 kinderen. Foto Jan Joseph Stok/Terre des Hommes

Terre des Hommes en Unicef starten programma in mica mijnen

Recent maakte de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) bekend 341.000 Euro beschikbaar te stellen om de toeleveringsketen van mica uit Madagaskar vrij te maken van kinderarbeid. Het geld gaat naar Terre des Hommes en Unicef. Daarnaast wordt samengewerkt met het industriële familiebedrijf VDL Groep. VDL Groep gaat de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toepassen op mica in de toeleveringsketen van de bussen, met behulp van de kennis van Terre des Hommes en Unicef. Zo wordt ernaar gestreefd dat er geen kinderarbeid in de producten zit.

Het Amerikaanse Ministerie van Arbeid stelt een totaalbedrag van 4,5 miljoen USD beschikbaar tegen kinderarbeid in Madagaskar. Het bedrag gaat naar een consortium van vier partijen, waaronder Unicef en Terre des Hommes.

Doel is om de kinderen uit de mijnen te halen en naar school te laten gaan. Het programma richt zich tevens op het creëren van additionele alternatieve bronnen van inkomsten voor de ouders, het verbeteren van toegang tot overheidsvoorzieningen, versterking van de overheid inzake regelgeving tegen kinderarbeid en handhaving en op het betrekken van bedrijven bij het uitbannen van de kinderarbeid in hun toeleveringsketen.

Madagaskar is met een aandeel van 7% in de wereldwijde mica handel de derde exporteur van het mineraal. Terre des Hommes deed in 2019 onderzoek naar de werkomstandigheden in de mica mijnen. Daaruit bleek dat sprake is van gevaarlijke werkomstandigheden, ernstige uitbuiting en veel kinderarbeid. 87% van de mica uit Madagaskar gaat per schip naar China, waar het verder wordt verwerkt voor toepassing in de elektronica-, automotive-, verf- en cosmetica-industrie.

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

12 juni is Internationale Dag tegen Kinderarbeid. 2021 is tevens door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid. Zie hier ons onderzoek Child labour in mica mining Madagascar 2019 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan