Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Open brief aan de Europese Unie: maak het internet veilig voor kinderen

18 november 2022

Op de Europese dag voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik roepen maatschappelijke organisaties en kinderrechtenorganisaties op tot actie: we moeten internet een veilige plek maken voor kinderen.

Via internet zijn kinderen een makkelijk doelwit voor uitbuiters.
Via internet zijn kinderen een makkelijk doelwit voor uitbuiters.

Schadelijke online seksuele ervaringen

Elk kind moet de kans krijgen om veilig, nieuwsgierig en gelukkig te zijn - om gewoon kind te zijn. Helaas is de realiteit heel anders voor een groeiend aantal kinderen dat seksueel misbruikt en slachtoffer wordt van uitbuiting. Uit recente onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de kinderen, zowel jongens als meisjes, schadelijke online seksuele ervaringen heeft ondervonden tijdens hun kindertijd.

Deze ervaringen omvatten het ontvangen van seksueel expliciete inhoud van een volwassene of een onbekend persoon. Of kinderen wordt gevraagd hun online expliciete seksuele relatie geheim te houden. Het delen van seksueel expliciete afbeeldingen van hen zonder hun toestemming of het vragen online iets expliciet seksueels te doen waar de kinderen zich ongemakkelijk bij voelen. In extreme gevallen kan grooming en seksuele uitbuiting van kinderen leiden tot verdwijningen van kinderen.

Verspreiding materiaal van seksueel misbruik toegenomen

De verschrikkingen van misbruik zijn wreed. Naarmate internet is geëvolueerd en gegroeid, is ook de verspreiding van materiaal van seksueel misbruik van kinderen en het bewijs van dat misbruik toegenomen: 85 miljoen afbeeldingen en video's werden wereldwijd gerapporteerd in 2021 – waarbij Europa meer dan 62% van dit materiaal host. Dit is vaak meerdere keren opnieuw online gedeeld, waarbij kinderen keer op keer opnieuw het slachtoffer werden.

Zelfmoordgedachten

De verspreiding van misbruikmateriaal maakt het voor die kinderen heel moeilijk om een ​​normaal en gezond leven te leiden. In een enquête uitgevoerd in 2017, gaf bijna 70% van de respondenten aan, zich constant zorgen te maken over het herkend worden door iemand die beelden van hun misbruik heeft gezien, had 83% van hen zelfmoordgedachten, en 60% van deze kinderen deed een poging tot suïcide.

De verspreiding van materiaal met seksueel misbruik van kinderen is niet de enige schade die kinderen ondervinden als gevolg van het misbruik. Met chatfuncties kunnen daders kinderen online benaderen voor seksuele handelingen (grooming) om elkaar te ontmoeten het echte leven of om hen seksueel expliciete beelden te vragen en hen er daarna mee af te persen en om nog meer beeld af te dwingen. Live stream-technologie wordt gebruikt om het misbruik van kinderen te streamen, tegelijkertijd kijken en begeleiden de criminelen het misbruik over de hele wereld. 

We zijn niet hulpeloos

Elke dag worden de rechten van kinderen op bescherming tegen seksueel misbruik en uitbuiting, geschonden. Hoe overweldigend dit ook is, we zijn verre van machteloos om daartegen te handelen. En we hebben ook een morele en wettelijke verantwoordelijkheid om deze gruwelijke misdaad te stoppen, zoals erkend door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het kind. 

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, leggen we uit waarom dit moment zo cruciaal is voor Europa en de wereld.

We zijn niet hulpeloos. Vooruitgang in technologie en wetshandhaving, samen met een sterk kinderbescherming-ecosysteem, kunnen de tools bieden die we nodig hebben om online materiaal over seksueel misbruik van kinderen uit te roeien. Dit alles zou proportioneel kunnen worden toegepast, met strikt gereguleerde technologieën die de privacy van internetgebruikers respecteren.

Wat tot nu toe al gedaan is door het hele ecosysteem voor kinderbescherming, inclusief technologiebedrijven, verdient applaus. Alle vrijwillige acties moeten worden voortgezet maar wel met een solide wettelijke basis en regelgeving kader. Als we echter kijken naar de exponentieel groeiende omvang van het probleem, is het duidelijk dat dit zal niet genoeg zijn. De Europese Unie moet haar belofte nakomen om internet een veilige plek te maken voor kinderen.

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie wetgeving voorgesteld om precies dat te doen. Deze wetgeving is momenteel beoordeeld en overwogen in het Europees Parlement en door de lidstaten in de Raad van de Europese Unie. Wij, de ondertekenaars van deze brief, bedanken alle betrokken partijen voor hun harde werk werk en hoge ambities. Dit is een kans die EU-beleidsmakers niet mogen missen. Burgers in de hele EU hebben brede steun uitgesproken (68 %) voor de invoering van langetermijn-wetgeving door de EU die kinderen online veiligheid biedt, en voor het gebruik van geautomatiseerde tools om materialen van seksueel misbruik van kinderen te identificeren.

We roepen iedereen die belang heeft bij het bestrijden van dit probleem op om zich te concentreren op effectieve oplossingen om het voorstel van de Commissie te versterken en ervoor te zorgen dat het tastbare resultaten voor de online bescherming van kinderen oplevert

We brengen allemaal verschillende expertises mee. Samen kunnen we oplossingen vinden die ons helpen een wereld waar kinderen veilig, nieuwsgierig en gelukkig kunnen zijn - een wereld waarin elk kind vrij is om gewoon kind te zijn!

De lijst ondertekenaars en de brief.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan