Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Overheid moet meer doen in strijd tegen online kindermisbruik"

10 mei 2023

In 2022 werd op meer dan 255 duizend websites materiaal van kindermisbruik aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Internet Watch Foundation (IWF). Volgens Julie Verhaar, algemeen directeur van Terre des Hommes, mag Nederland zich dit vreselijk hoge cijfer ook aantrekken: “Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van het aangetroffen beeldmateriaal op Nederlandse servers staat. Onze overheid moet meer doen in de strijd tegen online kindermisbruik en uitbuiting.“

Overheid moet meer doen tegen online kindermisbruik

Zichtbaar

Volgens de onderzoekers van het IWF zijn de beelden vaak relatief makkelijk te vinden en is deze content niet meer weggestopt op bijvoorbeeld het darkweb, een moeilijk toegankelijk deel van het internet. Julie Verhaar: “Dit onderzoek geeft goed aan dat online kindermisbruik steeds meer zichtbaar en toegankelijk wordt. Maar ook dat het misbruikmateriaal steeds extremer lijkt te worden. Dit moet en mag niet normaal worden. Daarom wordt het tijd dat Nederland volmondig de voorgenomen Europese wet gaat steunen die het delen van deze beelden aan kan pakken.”

Wetgeving

De Europese Commissie heeft op dit moment een wetsvoorstel klaarliggen, waar later dit jaar over wordt gestemd. Als de wet wordt aangenomen dan moeten internetbedrijven maatregelen nemen tegen het verspreiden van beelden van kindermisbruik. Vanuit Nederland zijn er op dit moment nog een aantal bedenkingen bij de wet, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Verhaar: “Het urgente privacyvraagstuk dat ik zie, zijn de gevolgen voor de slachtoffers wanneer de beelden waarin zij voorkomen, wereldwijd gedeeld worden. Dat is pas schending van de privacy. Als die wet er komt, krijgen slachtoffers eerder hun privacy terug.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan