Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Suku en haar broers en zussen uit de mijnen terug naar school

7 juni 2022

Een van de uitgangspunten van Terre des Hommes Nederland is dat kinderen een jeugd behoren te hebben waarin ze kunnen leren, spelen en groeien. In bepaalde omgevingen hebben sommige kinderen deze kans niet vanwege armoede, die is verergerd door de COVID-19-pandemie.

"Om de eindjes aan elkaar te knopen, moesten wij ook meehelpen in de mijn."

"Ik ben Suku. Ik ben 15 jaar oud en ik kom uit een klein dorpje in de staat Jharkhand, India. Doordat we weinig geld hadden, waren mijn ouders aangewezen op het werken in de mijnbouw. Dat is gevaarlijk werk waarbij ze het mineraal 'mica' verzamelen en verwerken. Ik heb gehoord dat dat wordt gebruikt in auto's, elektronische apparaten en schoonheidsproducten.

Om te overleven en de eindjes aan elkaar te knopen, moesten wij ook meehelpen in de mijn. Ik en mijn twee andere broers en zussen zijn toen gestopt met school."

Het resultaat

Zo kwamen we achter de situatie van Suku nadat we hadden overlegd met een school om te zien welke kinderen educatieve ondersteuning nodig hadden tijdens de COVID-19-pandemie.

Suku's ouders kregen uitleg over kinderrechten en landbouwtraining voor hun kleine boerderij. Door te leren hoe gevaarlijke arbeid het welzijn en de toekomst van hun kinderen kan beïnvloeden, stopten ze met hun kinderen te laten delven naar mica in de mijnen. Door met succes hun vaardigheden te ontwikkelen in het verbouwen van groenten en basisvoedsel, kunnen Suku's ouders hun kinderen van voedsel voorzien en ook hun producten verkopen.

Suku en haar broers en zussen werden aangemoedigd om hun opleiding voort te zetten en betrokken te zijn bij een kinderclub om hun ervaringen en zorgen vrijuit te delen.  "Ik ben erg blij om mijn opleiding voort te zetten. Mijn ouders hebben ook boeken gekocht en privélessen ondersteund. Het was belangrijk voor mij om deel uit te maken van een kinderclub om te leren van de ervaringen van andere kinderen, waardoor ik ook toegang kreeg tot online academische sessies. Ik ben Terre des Hommes Nederland dankbaar voor de begeleiding en het opbouwen van mijn vertrouwen om mijn opleiding voort te zetten” verteld Suku.

Programma's tegen kinderarbeid

Via programma's die zijn gericht op het stoppen van kinderarbeid in India door Terre des Hommes, kunnen ouders en kinderen binnen hun gemeenschap van elkaar leren. Samen met Suku's familie werden 21 andere families ondersteund en geplaatst in zelfhulpgroepen die training krijgen over het opbouwen van alternatieve inkomsten.

“Het was pijnlijk om mijn kinderen te betrekken bij het verzamelen van Mica, maar er was geen andere optie. We maakten ons zorgen over de toekomst van onze kinderen. Het was een geweldige kans om training en ondersteuning te krijgen om ons gezinsinkomen te verbeteren”, zei Suku’s moeder.

Lees meer over ons Mica programma
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan