Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Terugblikken op een jaar She Leads

21 juli 2022

In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten, zodat heersende gendernormen veranderen. She Leads strijdt via een groot netwerk, verspreid over negen landen in Afrika en het Midden-Oosten, voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.

She Leads activisten

In de negen landen hebben allerlei organisaties en groepen zich aangesloten, waaronder kinderrechtenorganisaties, feministische vrouwenrechtenorganisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen. Intussen zijn de She Leads netwerken enorm gegroeid en krijgt het programma steeds meer bekendheid in de verschillende landen.

Eén jaar She Leads

Ingrijpende veranderingen in gendernormen, meisjesrechten en wetten kosten tijd. Toch zien we eerste, positieve effecten als gevolg van – onder meer – She Leads. We lichten een aantal uit:

  • Gemeenschapsleiders van Kwale County in Kenia hebben een adviesraad opgezet die een veilige omgeving moet creëren voor meisjes en jonge vrouwen om een leiderschapsrol te pakken. De raad vormt de brug tussen de community en overheid en kan zo bijdragen aan discussies over meisjesrechten. Gemeenschapsleiders besloten de adviesraad op te zetten na verschillende workshops over positieve gendernormen.
  • Jongens en mannen in Sini Town, Liberia, namen deel aan verschillende She Leads activiteiten. Op hun initiatief zette een lokale radiozender een platform op voor meisjes en jonge vrouwen. Via Radio Cape Mount dragen meisjesorganisaties nu uit wat ze belangrijk vinden en nodig hebben.
  • In Ethiopië krijgen verschillende organisaties, waaronder de feministische groep Yellow Movement, ondersteuning bij hun interne processen. Zo kunnen zij de impact van hun lobbywerk vergroten.
  • De VN-werkgroep tegen genderdiscriminatie heeft hun mandaat versterkt door meisjes actief om input te vragen. Deze ontwikkeling – die voortbouwt op het lobbywerk van de Girls Advocacy Alliance – spoort andere werkgroepen aan om meisjes te betrekken.
  • Jongerenactivisten uit het She Leads programma pakten het podium bij diverse internationale instituten, waaronder de Commission on the Status of Women en de VN-raad voor de mensenrechten.

Uitdagingen

  • Beleid beïnvloeden is complex en onvoorspelbaar. Flexibiliteit is daarom noodzaak.
  • Nieuwe samenwerkingen aangaan kost tijd, zeker doordat de Covid-19 pandemie fysiek samenkomen verhinderde.
  • In Jordanië kampten de organisaties met strenge overheidsregels en een lang goedkeuringsproces.
  • In Libanon, Ethiopië en Mali spelen verschillende crises, waaronder voortdurende conflicten. Dit maakt lobbywerk en campagnes uitdagend en soms zelfs tijdelijk onmogelijk.

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma wordt uitgevoerd in Oeganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië.

Download het She Leads jaarverslag 2021 (Engelstalig)
Lees meer over She Leads
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan