Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Wereldmeisjesdag: gelijke kansen voor meisjes en jonge vrouwen 

30 september 2023

Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Een internationale dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de positie van meisjes. Nog altijd krijgen meisjes wereldwijd niet dezelfde kansen als jongens. Met het She Leads-programma zet Terre des Hommes zich in voor gendergelijkheid.

Lees meer over She Leads
‘Iedereen heeft de power in zich om op te staan’​​​​
‘Iedereen heeft de power in zich om op te staan’​​​​

Wereldwijd worden meisjes nog altijd achtergesteld.

Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Een internationale dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor de positie van meisjes. Nog altijd krijgen meisjes wereldwijd niet dezelfde kansen als jongens. Met het She Leads-programma zet Terre des Hommes zich in voor gendergelijkheid. She Leads creëert ruimte voor meisjes en jonge vrouwen om hun stem te laten gelden. 

Wereldwijd worden meisjes nog altijd achtergesteld op basis van hun geslacht. Anders dan jongens, worden meisjes vaak uitgesloten van basisrechten zoals onderwijs, voeding en medische zorg. Ze missen bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken. Wereldmeisjesdag is bedoeld om bewustwording te vergroten over de problemen waarmee meisjes worden geconfronteerd.

She Leads advocates vertellen

Bekijk de videos van She Leads advocates uit Oeganda en Ethiopië. De drie advocates vertellen vanuit hun eigen ervaring wat She Leads voor hun betekent, hoe het ze heeft veranderd, een hoe het ook hun toekomstperspectief heeft veranderd.

Maak kennis met Rose Nakong Irene uit Oeganda, Joan Atuhairwe Mugasa uit Oeganda en Hanna Esrat Endale uit Ethiopië.

Bekijk videos

She Leads advocates Rose, Hanna en Joan

Rose Nakong Irene

'Vroeger had ik geen zelfvertrouwen, zelfs niet om in onze gemeenschap te praten. Maar vanaf nu sta ik er.'

Bekijk mijn video (engelstalig)

Hanna Asrat Endale

'Mijn nieuwsgierigheid en potentieel is aangewakkerd door mijn mede deelnemers in het She Leads-project'

Bekijk mijn video

Joan Atuhairwe Mugasa

'Ik heb verandering teweeg kunnen brengen. Ik kan mijn stem laten horen en ook de stem van meisjes en jonge vrouwen.'

Bekijk mijn video

Gelijke rechten

Ook als het gaat om wetgeving krijgen meisjes in veel landen niet dezelfde kansen als jongens. In het Midden-Oosten en Afrika bijvoorbeeld nemen ze nog niet gelijkwaardig deel aan politieke processen. She Leads zet zich in om meisjes en jonge vrouwen meer te betrekken in de besluitvorming en het beleid over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De meisjes en jonge vrouwen bepalen zelf de agenda, zodat ze zich kunnen uitspreken over zaken die voor hen belangrijk zijn.

She Leads ondersteunt de meisjes en jonge vrouwen met training en de juiste platforms en contacten om hun boodschap uit te dragen. 

She Leads

She Leads richt zich op Oost-Afrika (Oeganda, Ethiopië en Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon en Jordanië). Naast het werk in deze landen wordt het programma ook op regionaal en internationaal niveau uitgevoerd. Daarbij richt She Leads zich op regionale instellingen, mensenrechtenorganisaties en andere betrokken partijen, en vergroot zij de toegang van meisjes en jonge vrouwen tot die instellingen. 

Coalitie She Leads
She Leads is een samenwerking van de Nederlandse organisaties Terre des Hommes, Plan en Defence for Children met de Afrikaanse vrouwenrechtenorganisatie FEMNET, in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Doel van het programma is om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op het beleid inzake de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen duurzaam te vergroten.

Lees meer over She Leads
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube