Lyad, nu 14 jaar oud, verliet Syrië in 2013 en vestigde zich met zijn ouders in het Adwe-kamp in Noord-Libanon…
Zahra (26) kwam in 2013 met haar familie naar Libanon waar ze Rami, haar toekomstige man, ontmoette. Samen kr…
“Het leven is niet makkelijk”, vertelt de Syrische weduwnaar Nader. Hij woont met zijn kinderen Abdalraheem en…
De extreme explosie ligt nog vers in het geheugen van de bevolking van Beiroet. Wij bieden kinderen en hun fam…
De enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft een groot deel van de stad weggevaagd. Er zijn al ru…
Samen met de hulporganisaties van de Giro555-actie maken we ons grote zorgen over het lot van de kinderen in B…
De oorlog laat diepe sporen na. Veel kinderen hebben last van trauma’s. Ze gaan al lang niet naar school. Ze missen een normaal leven. Een leven zonder geweld. De kampen en dorpen waar ze naartoe vluchten zijn vaak slecht voorbereid op zoveel nieuwkomers. Samen met lokale partners strijden wij voor betere opvang en bescherming van deze kinderen.
In Syrië zelf bieden we noodhulp. Kinderen die gevlucht zijn naar Libanon bieden we een veilige plek. In deze child friendly spaces krijgen ze speciale psychosociale hulp en onderwijs. Ze kunnen er samen met hun familie en omgeving nare ervaringen een plek geven, en leren omgaan met hun nieuwe situatie. Ook kunnen ze er hun gemiste schoollessen inhalen.
In Libanon strijden we voor bescherming en onderwijs voor kwetsbare kinderen die gevlucht zijn voor oorlog. Strijd mee.
Kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog zijn extreem kwetsbaar. Ze lopen extra risico. Om bijvoorbeeld verhandeld te worden, of uitgebuit. Of om als jong meisje te moeten trouwen.
Vaak hebben deze kinderen nare dingen meegemaakt. En zijn ze in een vreemd land terecht gekomen. Ze missen hun normale leven. Hun school. Hun vriendjes en vriendinnetjes.
Het is belangrijk dat ze goed beschermd en geholpen worden. Trauma’s die niet worden behandeld, zorgen later voor grote problemen. Als kind niet naar school gaan, betekent later moeilijk werk vinden. Ouders die vluchten met hun kinderen hebben het vaak erg zwaar. Je weg vinden in overvolle kampen of in vreemde dorpjes is lastig. Daarom helpen we niet alleen de kinderen, maar ook de gezinnen.
We adviseren over waar ze hulp van de overheid kunnen aanvragen. Maar vooral ook hoe zij en hun kinderen het beste kunnen omgaan met hun nieuwe situatie. Psychosociale hulp heet dat.
Gelukkig is er in Libanon de laatste jaren veel verbeterd voor kinderen op de vlucht. Ze kunnen nu vaak weer naar een normale school. Waar dat niet kan, bieden wij noodhulp en onderwijs.
In onze child friendly spaces, veilige plekken waar kinderen kunnen spelen, bieden we ook extra hulp aan kinderen die het moeilijk hebben. Op creatieve manieren kunnen zij hun hart luchten. Tekenen, schilderen, toneelspelen. Het helpt om nare ervaringen te verwerken. Strijd mee. Bescherm kinderen op de vlucht in Libanon.
Libanon telt nu ongeveer drie keer zoveel vluchtelingen als officiële inwoners. De helft van hen is kind. Deze toename zorgt voor grote risico’s. Wij strijden voor betere bescherming van gevluchte kinderen.
Zo bieden we al vanaf 2012 noodhulp. In Syrië zelf, maar ook in Libanon. Daar zijn grote tekorten. Voedsel, kookgerei, dekens en winterkleding zijn spullen die hard nodig zijn.
Verder breiden we onze projecten uit om meer kinderen te kunnen beschermen tegen de gevolgen van oorlog. Met child friendly spaces voor een veilige plek, onderwijs en psychosociale hulp.
De laatste jaren heeft de Libanese overheid veel kunnen doen voor gevluchte kinderen. Met behulp van lokale en internationale partners kunnen zij nu weer naar school voor normaal, formeel onderwijs.
Buiten school is er vaak weinig te doen voor de kinderen. Hierdoor lopen zij risico om uitgebuit te worden. Daarom creëren wij plekken waar de kinderen veilig zijn. Waar ze kunnen spelen en ontladen. Deze vorm van informeel onderwijs is belangrijk. Gevluchte kinderen hebben vaak een leerachterstand. Spelenderwijs leren ze weer leren. De taal bijvoorbeeld, die anders is dan thuis.
Hierdoor kunnen zij beter aanhaken bij hun gewone school. Ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Ze krijgen meer structuur in hun leven. Hierdoor voelen ze zich wat beter.
Op 4 augustus heeft een verwoestende explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad weggevaagd. De ramp heeft meer dan honderd mensen het leven gekost, duizenden mensen zijn gewond en tienduizenden gezinnen zijn in één klap dakloos. Er is onmiddellijk hulp nodig. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 slaan daarom de handen ineen en roepen heel Nederland op om in actie te komen voor Beiroet.
Kinderen in Beiroet zijn hun ouders kwijt, en voedsel- en medicijnvoorraden zijn vernietigd. Door de coronapandemie is de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie is schrijnend. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder stijgt. Er is directe noodhulp nodig, zoals medische zorg, reddingswerk, drinkwater en onderdak. Maar ook psychosociale hulp voor de getraumatiseerde slachtoffers van de ramp.
Openingstijden