Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze missie

Noodhulp voor kinderen

In tijden van geweld, honger, ziekte en natuurrampen zijn kinderen extra kwetsbaar voor uitbuiting. Wij komen meteen in actie. In extreme noodsituaties bieden wij directe noodhulp aan kinderen en gezinnen. We zorgen voor een veilige plek waar ze worden beschermd tegen uitbuiting en waar ze leren omgaan met de heftige dingen die ze hebben meegemaakt. Dit doen we samen met andere lokale organisaties. Met elkaar maken we het verschil.

Rohinghya kinderen krijgen noodvoeding in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.

Ons programma

Meer informatie over ons Noodhulpprogramma vind je hier.

Noodhulp voor kinderen
Humanitarian Action Thematic Programme Brief

Soorten noodhulp

Kinderen die vluchten voor oorlog, een natuurramp of in een andere crisis belanden, zijn erg kwetsbaar voor uitbuiting. Bijvoorbeeld kinderarbeid of kinderhandel. Het is belangrijk dat ze snel bescherming en hulp krijgen.

Maar wat is noodhulp precies? Noodhulp is acute hulp die wordt geboden aan mensen die getroffen zijn door een noodsituatie. Door noodhulp worden mensen in hun directe behoeften voorzien. En worden hun overlevingskansen vergroot.

Doneer

Waar bieden wij noodhulp?

Wij bieden kinderen noodhulp in verschillende situaties. Een medische crisis, oorlog of een natuurramp. Een crisis kent vele vormen en vraagt snelle actie. De afgelopen jaren kwamen we in actie voor de slachtoffers van orkanen op de Filipijnen en snelle bescherming aan kinderen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne en Syrië. 

In crisissituaties strijden wij tegen uitbuiting van kinderen. 

Wat is het verschil tussen noodhulp en structurele hulp?

Noodhulp en structurele hulp is niet hetzelfde. Noodhulp is gericht op onmiddellijke actie in noodsituaties. Zoals natuurrampen, conflicten of epidemieën. Het doel van noodhulp is levens redden, bescherming bieden, in eerste levensbehoefte voorzien en gezondheid waarborgen. Daarnaast is vaak wederopbouw nodig. Dit volgt vaak op noodhulp.

Structurele hulp richt zich op langetermijnontwikkeling en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van armoede, ongelijkheid en kwetsbaarheid. 

Doelen van onze noodhulp

Bescherming is er in noodsituaties niet meer. Het is een tijd van overleven, waarin vooral kinderen de dupe zijn. Geweld, chaos, honger en andere gevaren liggen op de loer. Kinderen zijn kwetsbaar en worden sneller uitgebuit. Op die momenten komen wij in actie. We zorgen voor een veilige plek, en psychosociale zorg. Ondanks de chaos.

Strijd met ons mee tegen de uitbuiting van kinderen. Help ons noodhulp te kunnen geven bij een volgende crisis. Samen maken we het verschil. 

Bekijk de impact die we maken
Doneer nu!

Wat we doen

In noodsituaties werken we bijna altijd samen met andere organisaties. Zo zetten we onze noodhulp zo snel mogelijk in. Vaak zijn dat plaatselijke organisaties die de omgeving goed kennen. In de Dutch Relief Alliance werken we samen met Nederlandse instanties. We nemen deel aan Giro555 en delen kennis en middelen binnen onze Internationale Federatie Terre des Hommes. In tijden van nood sta je samen sterker. Strijd mee.

Binnen deze programma's bieden wij noodhulp

Lopend

Noodhulp voor Gaza

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza in november 2023 verkeren talloze kinderen en volwassenen in nood. M…

Lopend

Noodhulp voor Oekraine (Giro 555)

Op 24 februari 2022 escaleerde de situatie in Oekraïne. Inmiddels zijn miljoenen Oekraïners hun huis ontvlucht…

Lopend

Noodhulp voor kinderen

Oorlogen of natuurrampen hebben ook gevolgen voor kinderen. Deze kinderen worden geconfronteerd met angst, hon…

Afgerond

Humanitaire actie in Ethiopië

Door een slepend conflict zijn in de Amhara regio van Ethiopië ongeveer 500.000 mensen ontheemd. Meisjes, jong…

We doen meer

We doen meer. We strijden ook tegen kinderarbeid en tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Jij kunt ook helpen. Doneer en strijd mee.  Lees meer over wat we doen

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube