Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

GOOD: stopt gedwongen prostitutie van Devadasi-meisjes in Noord-Karnataka

Van een afstandje ziet het er feestelijk uit. In de Indiase regio Noord-Karnataka wordt een jong Devadasi-meisje tijdens een kleurrijke ceremonie ‘opgeofferd aan de godin’. Maar voor het meisje is dit het begin van een nachtmerrie.

Laden...

Nieuws over GOOD en Devadasi

14 juni 2020

Usha gered van Devadasi-systeem

Als de 17-jarige Usha uit India seksueel misbruikt is door een getrouwde man, ligt er een smet op haar. Haar f…

7 november 2017

Opgeofferd als tempelprostituee

Het Devadasi-systeem is een oude Hindoe-traditie in delen van Zuid-India waarbij ouders uit naam van religie e…

Bescherming en empowerment van meisjes

Devadasi-meisjes in Noord-Karnataka worden door hun familie opgeofferd, soms al op 5-jarige leeftijd. Dit stamt af van een oud gebruik waarin de meisjes dans en muziek ten uitvoer brachten. Maar tegenwoordig worden veel van deze meisjes gedwongen tot prostitutie. Ze raken verstrikt in een keten van misbruik, exploitatie en discriminatie. En hun verschrikkelijke lot wordt van moeders op dochters doorgegeven. Het programma GOOD bestrijdt deze schadelijke traditie in Noord-Karnataka, beschermt kinderen en maakt ze weerbaar. 

Deze schadelijke traditie is een winstgevende onderneming geworden voor veel arme gezinnen. Er wordt verdiend aan de mannen die seks hebben met de meisjes, en dat geld wordt vaak gebruikt om eten te kopen voor het gezin en om jongere broers en zusjes naar school te kunnen laten gaan. Oudere vrouwen uit de gemeenschap staan aan de leiding en faciliteren de seksuele uitbuiting van de jonge meisjes door lokale mannen. Bijvoorbeeld in Kudligi, een kleine stad in Noord-Karnataka waar meer dan 200 Devadasi-families wonen.

Met het project GOOD (Getting Out of the Devadasi System) werkt Terre des Hommes in vijf districten in Noord-Karnataka, India, aan de bescherming van kinderen tegen (seksuele) uitbuiting. Tegelijkertijd bestrijden wij deze schadelijke regionale traditie - die al ruim dertig jaar verboden is - en waar de meest kwetsbare meisjes en jonge vrouwen slachtoffer van zijn. 

Naar schatting zijn er 80.000 Devadasi vrouwen in Noord-Karnataka, waarvan 20 procent jonger dan 18 jaar. Op dit moment bereiken we zo’n 2.500 meisjes met ons programma. Met een uitgebreide aanpak doorbreken we de cirkel van seksuele uitbuiting van meisjes uit naam van religie.

Doneer en help meisjes zoals Chandana

Dit is wat we doen

GOOD bestaat uit verschillende programma-onderdelen om niet alleen Devadasi-meisjes uit het systeem te halen, maar ook om te voorkomen dat ze in de prostitutie worden gedwongen en de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Onderwijs

Psychosociale zorg

Empowerment

Alternatief inkomen

Voorlichting en bewustwordingscampagnes

Trainingen van gemeenschapsgroepen

Lobby voor meisjes- en vrouwenrechten

Bijzondere resultaten

Met ons programma hebben we al geweldige resultaten bereikt voor de arme en kwetsbare Devadasi-meisjes in Noord-Karnataka en hun gemeenschap.

  • 929 uitgebuite meisjes zijn ontdekt en uit hun uitbuitingssituatie gehaald.
  • 317 meisjes hebben basisonderwijs gevolgd.
  • 50 meisjes hebben een vakopleiding gevolgd, tot onder andere naaister of chauffeur.
  • 2.678 meisjes hebben zich aangesloten bij de meidenclubs en zijn nu als ‘agents of change’ actief in de gemeenschap om de negatieve traditie voorgoed te doorbreken.
  • 4.259 leden uit de Devadasi-gemeenschappen hebben deelgenomen aan voorlichtingsbijeenkomsten.

Blijf op de hoogte

Volg onze strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Schrijf je in voor de nieuwbrief.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube