Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Publicaties

Online seksuele uitbuiting onder minderjarigen neemt toe op de Filipijnen

Kinderrechtenorganisatie Terre de Hommes start vandaag de campagne ‘Onherkenbaar’ en DJ Laidback Luke zet zich in voor deze nieuwe campagne van Terre des Hommes om online seksuele uitbuiting op de Filippijnen te voorkomen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat alleen al in de Filipijnen jaarlijks zo’n twee miljoen kinderen tussen 12-17 jaar, dat is 1 op de 5 kinderen, online misleid, bedreigd en seksueel misbruikt en uitgebuit worden. Via social media worden de kinderen benaderd om, al dan niet voor geld of cadeaus, naaktfoto’s of videobeeld af te staan of af te spreken voor seks. Dit kan leiden tot trauma’s en ernstige psychische problemen voor deze kinderen. DJ Laidback Luke: “Ik steun deze campagne omdat dit heel dicht bij me staat. Ik ben geboren in de Filippijnen, ken de armoede daar en weet hoe mensen daar makkelijk uitgebuit kunnen worden voor geld”.

Online seksuele uitbuiting onder minderjarigen neemt toe op de Filipijnen

Hoog internetgebruik onder Filipijnse jongeren

Uit onderzoek van Ecpat, Interpol en Unicef (2022)*  blijkt, dat vrijwel alle jongeren (95%) uit de Filipijnen internet gebruiken. Van hen worden 1 op de 5 online belaagd, vaak onbekenden van de jongeren. Facebook en FB Messenger vormen in meer dan 90% van de gevallen de kanalen waar de online seksuele uitbuiting en het misbruik plaatsvinden. Uit interviews van Terre des Hommes met slachtoffers bleek dat sommige kinderen tot wel 5 accounts op Facebook hadden. 

* Volledige gegevens onderzoek:  Ecpat, Interpol, and Unicef (2022). Disrupting Harm in the Philippines: Evidence on online child sexual exploitation and abuse. Global Partnership to End Violence Against Children.

Lees meer

Oorzaken: armoede, toegankelijk internet, onbewust van gevaren, coronapandemie

In de afgelopen drie jaar is het aantal Filipijnse kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit verdrievoudigd. Armoede en het aanbod van geld en giften spelen een grote rol in de kwetsbaarheid. Daarbij ook de (onterechte) gedachte bij ouders en kinderen dat misbruik als dat online plaatsvindt minder schadelijk is. Feit is dat minderjarigen zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s van social media en internet.

Focus Terre des Hommes: preventie, voorlichting en zorg slachtoffers

Waar Terre des Hommes in het verleden haar programma’s richtte op zowel het opsporen van daders van (online) seksueel misbruik als op hulp aan de minderjarige kinderen, verlegt de organisatie vanaf 2022 haar focus. Terre des Hommes richt zich nu volledig op het voorkomen van (online) seksuele uitbuiting van kinderen en hulp aan slachtoffers en verwacht met deze aanpak  meer impact te maken en te werken aan systeemverandering.

DJ Laidback Luke: “Als vader schrok ik echt. Ik zie dikwijls mijn dochter van 8 op haar Ipad en moet er niet aan denken dat dit een risico is dat iedereen kan overkomen. Ik denk dat het goed is dat er in het algemeen bewustwording ontstaat en we het erover hebben. Maar ook zeker onder arme kinderen, die heel makkelijk te beïnvloeden zijn, zeker als er geld bij gemoeid is."

Campagne en actiepla

Terre des Hommes is met haar partners en overheidsinstanties in de Filipijnen een zesjarig actieplan gestart waarin bewustwording en voorlichting centraal staan. Dit actieplan bestaat uit 4 pijlers: beter inkomen en onderwijs; preventie door training en voorlichting; betere samenwerking tussen (lokale) overheid en hulpverleners; en relevante instanties op hun verantwoordelijkheden wijzen. De komende weken vraagt Terre des Hommes aandacht voor dit probleem en de oplossing met tv- radio- en online spots.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan