'Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit'

'Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit' Terre des Hommes

Op ieder moment van de dag zijn naar schatting 750.000 mannen online op zoek naar webcamseks met kinderen - ook terwijl u dit leest. Ondanks wereldwijde verontwaardiging over dit fenomeen kunnen deze daders nog steeds ongestraft hun gang gaan. Daarom ontwikkelt Terre des Hommes, gebaseerd op de succesvolle aanpak met het virtuele meisje ‘Sweetie’, samen met internationale specialisten een nieuwe geavanceerde methode om webcamseks met kinderen wereldwijd aan te pakken.

De Nationale Postcode Loterij schenkt Terre des Hommes hiervoor ruim €3,8 miljoen euro.

Achtergrond

Sweetie 2.0

De cijfers zijn schrikbarend: iedere dag opnieuw zijn honderdduizenden kinderen slachtoffer van webcamseks. De officiële schatting is dat wereldwijd op elk moment van de dag meer dan 750.000 mannen op het internet op zoek zijn naar seks met kinderen in ruim 40.000 openbare chat rooms.

Sweetie aanpak werkt

Het ‘Sweetie’ onderzoek eind 2013 toonde de omvang en aard van webcam kindersekstoerisme wereldwijd én dat een proactieve aanpak ervan werkt. Dit onderzoek heeft veel positieve effecten gehad. Er volgden onder andere wereldwijde verontwaardiging waardoor het onderwerp bij de Verenigde Naties hoog op de agenda staat en in de Filippijnen werden kinderen gered uit internetdens. Maar dat is niet genoeg om het fenomeen snel de kop in te drukken, vindt Terre des Hommes. Nog steeds wanen miljoenen potentiële daders zich onbespied. Het is nog altijd te eenvoudig om kinderen op het internet voor seks te benaderen.

Webcamseks met kinderen de wereld uit

Met het project Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit’ pakt Terre des Hommes daarom door om voor eens en altijd af te rekenen met webcamseks met kinderen. Terre des Hommes ontwikkelt samen met nationale en internationale specialisten een nieuw, wereldwijd toepasbaar softwaresysteem ter bestrijding van webcamseks met kinderen. Hiermee worden miljoenen potentiele daders herkend en afgeschrikt. Het systeem wordt afgestemd op nationale en internationale kaders voor opsporing en vervolging. Ook wordt er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van deze preventieve aanpak.

Met ‘Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit’ kunnen Terre des Hommes en haar partners met steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers vele honderdduizenden kinderen behoeden voor deze afschuwelijke vorm van seksuele uitbuiting. Want daar gaat het Terre des Hommes uiteindelijk om: dat kinderen veilig kunnen opgroeien.

Doelen

Over webcamseks met kinderen

Webcamseks met kinderen, ook wel webcam kindersekstoerisme genoemd, is een relatief nieuw fenomeen waarbij kinderen tegen betaling seksuele handelingen voor de webcam verrichten. Alleen al in de Filippijnen zijn naar schatting tienduizenden kinderen slachtoffer van deze vorm van uitbuiting. 
 
Armoede is de belangrijkste oorzaak waardoor kinderen in ontwikkelingslanden via de webcam worden uitgebuit. In sommige gevallen opereren kinderen op eigen houtje vanuit een internetcafé, maar er bestaan ook meer georganiseerde vormen waarbij pooiers kinderen ronselen en in afgesloten ruimtes voor de camera zetten. Ouders die hun kinderen dwingen voor de webcam seksshows op te voeren troosten zich met het waanidee dat webcamseks minder schade toebrengt aan hun kind dan fysieke seks. Onderzoek van Terre des Hommes toont echter aan dat kinderen wel degelijk trauma’s oplopen.

Aanpak

De groeiende populariteit in ontwikkelingslanden van internet en mobiele telefonie zorgt ervoor dat er aan de toenemende vraag voldaan kan worden. Ook het gemak waarmee daders online contact kunnen maken met jonge, straatarme slachtoffers zorgt ervoor dat webcamseks met kinderen razendsnel groeit. De plegers komen er ondertussen vaak ongestraft mee weg: sinds 2007 zijn er slechts zeven daders veroordeeld.

Webcamseks strikt verboden volgens internationaal recht

Webcamseks met kinderen is als vorm van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen strikt verboden volgens internationaal recht. Ook het nationale strafrecht van veel landen verbiedt webcamseks met kinderen direct of indirect als vorm van kinderpornografie en/of kinderprostitutie. Het probleem is dat deze wetten zelden worden nageleefd of gehandhaafd. Kinderen doen bijna nooit aangifte bij de politie. Hun ouders, vaak betrokken bij de webcam shows, uiteraard ook niet. Het verzamelen van bewijs is eveneens een grote uitdaging. De webcam shows vinden namelijk live plaats en laten geen sporen achter op de computer.

Resultaten

Terre des Hommes maakt zich grote zorgen om de ontwikkeling van webcamseks met kinderen en vindt dat het nú tijd is om in actie te komen. Daarom ontwikkelt Terre des Hommes, gebaseerd op de succesvolle aanpak met virtuele meisje ‘Sweetie’, samen met internationale specialisten een nieuwe geavanceerde methode om webcamseks met kinderen wereldwijd aan te pakken.