Armoede dwingt veel kinderen in India om te stoppen met school en te gaan werken. Raju (13) was één van die kinderen. Tot voor kort werkte hij in een gevaarlijke mijn, maar nu is hij een succesvolle kinderrechten activist.

 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Schoolverlater

In juni 2016 werkt Raju in de micamijnen bij Podbhotko, een dorp in de Indiase provincie Jharkhand. Voor die tijd zat hij in groep acht. Zijn moeder werkt in huis en zijn vader zit in het schoolbestuur. De alcoholproblemen van de vader van Raju zorgen ervoor dat hij zijn werk niet goed doet teveel geld aan drank uitgeeft. Hierdoor moet Raju zelfs stoppen met zijn opleiding en op zoek gaan naar werk.

Kindarbeider in de micamijn

Raju gaat werken in een micamijn. Het is gevaarlijk werk, er is instortingsgevaar en Raju loopt grote kans op een longziekte door het inademen van de stof die vrijkomt. De mica uit de mijn wordt onder andere gebruikt om autolak en cosmetische producten een sprankelende en parelachtige glans te geven. In India werken zo'n 20.000 kinderen werken in dit soort mijnen. 

Terug naar school

In Juli 2016 ontdekt een lokale kinderrechtenorganisatie die gesteund wordt door Terre des Hommes Raju. Een hulpverlener van de organisatie bezoekt zijn ouders en bespreekt de absentie van Raju met zijn school. Raju's ouders, met name zijn vader, krijgen voorlichting overd e gevaren van kinderarbeid en het belang van onderwijs. Ook de schoolleiding krijgt praktische ondersteuning om te zorgen dat Raju naar school blijft gaan. De aanpak heeft effect. Raju werkt vanaf dat moment niet langer in de mijn en gaat weer naar school. 

Raju ontpopt zich tot kinderrechten activist

Raju's terugkeer in de schoolbanken is een succes. Hij wordt zelfs gekozen als hoofd van de studentenraad. In zijn nieuwe functie leidt Raju de kinderrechten groep van zijn school. Hij geeft voorlichting over kinderarbeid en het belang van onderwijs en promoot kindvriendelijke dorpen. Dankzij zijn inzet worden ook andere kwetsbare kinderen geholpen om terug naar school te gaan te stoppen met het gevaarlijke werk in de mijnen.

Hoe ik de toekomst zie? Ik wil graag arts worden. Dat vind ik een mooi beroep, omdat je mensen helpt en levens red

.

Raju (13) uit India 

Wilt u ook kinderen zoals Raju helpen?

Lees meer over de aanpak van kinderarbeid in Azië>>

Share this: