Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen laten hun stem horen in Ghana

17 juni 2022

In de Ghanese hoofdstad Accra zijn deze week meer dan vijftig meisjes en jonge vrouwen vanuit het hele continent samengekomen voor het tweede jaarlijkse African Girls and Young Women Festival. Dit festival vormt een uitwisselingsplatform voor meisjes en jonge vrouwen om zo meer invloed uit te oefenen op beleid dat over hen gaat. Door elkaar te ontmoeten, versterken zij hun stem om beter te worden gehoord. Het thema van het festival dit jaar luidt dan ook: I Speak 4 Myself.

Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen laten hun stem horen in Ghana
Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen laten hun stem horen in Ghana

She Leads

FEMNET (African Women’s Development and Communication Network) werkt samen met Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland en Terre des Hommes in She Leads, een vijfjarig programma in strategisch partnerschap met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het doel van She Leads is om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten zodat heersende gendernormen veranderen. Het programma wordt onder andere in Oost- en West-Afrikaanse landen uitgevoerd, ook in Ghana waar het festival nu plaatsvindt.

Lees meer over She Leads

Festival voor diversiteit en betrokkenheid

Over de hele wereld maken meisjes ongeveer 1,1 miljard van de wereldbevolking uit, maar toch worden ze nog vaak systematisch buitengesloten op het gebied van sociale, economische en politieke deelname. Hun afwezigheid heeft niet alleen gevolgen voor hun eigen gezondheid en welzijn, maar ook voor de samenleving. Internationaal maakt de marginalisering van meisjes en jonge vrouwen het moeilijk voor landen om gendergelijkheid te bereiken. Internationale samenwerking en uitwisseling zoals tijdens het African Girls and Young Women Festival is daarom essentieel voor verandering.

“Ik zie het festival als een kans om met andere activistische en feministische meisjes en jonge vrouwen in contact te komen en mijn netwerk te verbreden”, zegt Faustina Prempeh, bezoeker van het festival en projectcoördinator van het She Leads-programma in Ghana. “Het is een vertrouwde omgeving waar meisjes in contact kunnen komen met gelijkgestemde meisjes en jonge vrouwen, om zo een positieve verandering teweeg te brengen en de She Leads- agenda te promoten."

Samenwerken als een team

Het African Girls and Young Women Festival wordt mede-georganiseerd en geleid door Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen vanuit het hele continent. Het is een plek waar diversiteit en pan- Afrikaanse betrokkenheid worden gevierd door onder meer creatieve vertelsessies met poëzie, spoken word performances, dans en muziek.

“Bijna alle aanwezige Afrikaanse meisjes vieren hun eigen cultuur, dat vind ik iets heel moois. Zo zullen ook andere meisjes en jonge vrouwen inzien waarom we als een team moeten samenwerken om onze stemmen te laten horen en om een ​​verandering teweeg te brengen voor meisjes en jonge vrouwen overal”, aldus Faustina.

“Het festival biedt de mogelijkheid om de problemen waar meisjes en jonge vrouwen mee te maken krijgen vanuit een breder perspectief te bekijken”, vertelt de 22-jarige Glaine Naneu uit Kenia die voor het festival voor het allereerst naar het buitenland reisde. “Ik begrijp nu dat de uitdagingen voor meisjes in jonge vrouwen in Kenia niet alleen daar, maar over het hele Afrikaanse content een probleem vormen. Ik vind het overigens fantastisch dat het gehele festival geleid en georganiseerd wordt door meisjes en jonge vrouwen zelf.”

Gerelateerd nieuws

Lopend

She Leads

Het She Leads programma is een strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vier organi…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube