Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Ander werk voor Tamanna om haar vader te ondersteunen

4 augustus 2022

Tamanna (14) werkte als oppas in haar dorpje in Bangladesh. In een van de gezinnen ging het mis: achter gesloten deuren werd ze door de vader seksueel misbruikt. Uit angst voor de gevolgen durfde Tamanna thuis niks te zeggen, tot ze het niet langer meer voor zich kon houden. Ze vertelde haar oma wat er gebeurde. ‘Ik kon niet geloven dat iemand van mijn vaders leeftijd dit zou kunnen doen.’

Als een tweede vader

Haar vader verdiende maar 50 euro per maand. Daar kon het gezin maar amper van rondkomen. Dus wilde Tamanna (14) helpen. Als ze uit school kwam, ging ze in de buurt aan de slag als huishoudhulp en oppas. Dat ging goed, tot haar school moest sluiten door de COVID-19 pandemie. Tamanna ging nu ook overdag werken, waardoor ze vaak in het huis was van de man die haar uiteindelijk zou misbruiken. 

Tamanna noemde hem ‘Boro Abba’, wat grote broer of vader betekent. In haar beleving had haar ‘tweede vader’ het beste met haar voor, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat hij zich regelmatig aan haar vergreep, durfde ze thuis niet te vertellen. Toen ze dat uiteindelijk wel deed en het nieuws uitkwam, werd ze in elkaar geslagen en met de dood bedreigd: een waarschuwing om het verhaal stil houden.

Valse geruchten

Met hulp werd Tamanna naar het ziekenhuis gebracht. Haar vader deed meteen aangifte bij de politie, maar kon verder niks doen. Intussen hadden de daders valse geruchten over Tamanna verspreid, waardoor haar gezin nu overal werd lastig gevallen. Tamanna kon niet meer alleen over straat. De enige oplossing die overbleef, was om het huis te verkopen en te vertrekken.

Een medewerker van onze partner Agrogoti Sangstha (letterlijk vertaald: ‘ontwikkelingsbureau’) ving het verhaal van Tamanna op. Er werd meteen een plan gemaakt om de familie te helpen en Tamanna psychologische hulp te bieden. Nu dat ze geen geld meer kon verdienen als huishoudhulp, werd er een andere manier gevonden. Tamanna bleek talent te hebben voor kleding maken, dus kreeg ze een naaimachine cadeau. Hiermee maakt ze prachtige Bengaalse quilten om te verkopen. Met het geld kan haar school worden betaald.

Een betere toekomst

Dankzij de hulp is Tamanna niet meer bang. Ze is een stuk zelfverzekerder en wordt in de buurt ook niet meer lastiggevallen. ‘Na mijn misbruik wilden we eigenlijk het dorp verlaten. Maar ik ben blij dat het niet zover gekomen is. Dankzij de steun van Terre des Hommes is ons gezin er weer bovenop gekomen. Ik kan me nu richten op een betere toekomst, waarin ik kan studeren en mijn vader kan ondersteunen.’

Veel kinderen als Tamanna worden uitgebuit als huishoudslaafje. Help ons deze vorm van kinderarbeid te stoppen en de kinderen naar school te laten gaan. Teken de petitie tegen kinderarbeid.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan