Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Armoede dwingt Keniaanse kinderen tot kinderarbeid

23 maart 2023

Wist je dat in Kenia ruim drie op de tien kinderen moeten werken om te overleven? In de regio Busia zijn veel kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Zij moeten zwaar en gevaarlijk werk doen en kunnen niet spelen of naar school. Terre des Hommes wil in de komende drie jaar 10.000 kinderen helpen en beschermen tegen kinderarbeid.

Armoede dwingt Keniaanse kinderen tot kinderarbeid

Oorzaken van kinderarbeid

“Armoede is de grootste risicofactor,” vertelt Evans Munga, projectmanager in Kenia. “Kinderen groeien op in gezinnen waar niet genoeg te eten is en waar geen geld is voor school. Veel kinderen komen uit eenoudergezinnen of gezinnen die gerund worden door oudere kinderen. Ouders weten niet wat kinderarbeid is en hoe ze hun kind moeten beschermen.”

Levensgevaarlijk werk

Kinderarbeid is gevaarlijk voor de gezondheid en ontwikkeling. Kinderen worden onderbetaald, maken lange dagen en doen werk dat niet past bij hun leeftijd, bijvoorbeeld met machines of met giftige stoffen. En sommigen treffen het nog erger. Er zijn ook kinderen die worden geronseld om te smokkelen of die in de prostitutie belanden.

Over het project

Terre des Hommes werkt samen met de organisatie ICS om kinderarbeid in Busia te bestrijden. We zorgen dat kinderen beschermd zijn tegen kinderarbeid. En we helpen ouders om hun kinderen te voeden, te kleden en naar school te sturen. Samen hebben we de kennis, middelen en slagkracht om kinderarbeid succesvol aan te pakken. Lees meer over onze strijd tegen kinderarbeid

We helpen kinderen én hun families

Delvin, mentor in het kinderarbeidproject: “Soms moeten we kinderen redden uit gevaarlijke situaties. Zij kunnen terecht in een tijdelijke opvang, totdat we de familie hebben gevonden. We begeleiden kinderen en families bij hun hereniging en helpen hen om een beter leven op te bouwen.” Een van deze kinderen is de 15-jarige Frank. Lees zijn verhaal

Zo pakken we kinderarbeid aan

In de regio Busia willen we 10.000 kinderen helpen en 50.000 mensen informeren over kinderarbeid. Zo gaan we dat doen:

 1. Hulp aan kindarbeiders
  We halen kinderen uit de kinderarbeid en bieden hen een veilige plek in de tijdelijke opvang. Vervolgens zoeken we familieleden die de kinderen een veilig thuis kunnen bieden. Na de hereniging blijven we hen begeleiden en zorgen we voor schoolgeld en schoolmaterialen.

 2. Voorlichting aan kinderen
  We leren kinderen wat kinderarbeid is, waarom het gevaarlijk is en waarom het belangrijk is dat ze naar school gaan. We geven deze training in kinderrechtenclubs en op scholen.

 3. Betrekken van scholen en gemeenschap
  Op scholen trainen we leraren en kinderen om kinderarbeid te signaleren. Voor de niet-schoolgaande kinderen werken we samen met dorpsoudsten, kerkleiders en vrijwilligers. Zij zijn onze ogen en oren en brengen ons in contact met slachtoffers van kinderarbeid.

 4. Hulp aan ouders
  Ouders krijgen training over kinderrechten en de gevaren van kinderarbeid. Ze krijgen hulp om een beter inkomen te verdienen, bijvoorbeeld met een startbedrag voor een bedrijfje. Zo kunnen ze hun kinderen beschermen en zorgen dat ze naar school gaan.

 5. Betrekken lokale overheid en bedrijfsleven
  We doen onderzoek en pleiten voor het aanscherpen van de arbeidswetten. Ook geven we voorlichting in de dienstverlenende sector, zodat ondernemers leren over kinderrechten en de minimumleeftijd.
Doneer nu
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan