Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Stop online seksueel misbruik van kinderen

6 februari 2024

Dagelijks worden online meer dan 240.000 foto’s of video’s gedeeld van kinderen die seksueel worden misbruikt. Daarom start Terre des Hommes, vandaag op Safer Internet Day, een publiekscampagne. Europese en Nederlandse beleidsmakers worden opgeroepen om in actie te komen tegen online seksueel kindermisbruik. Ook wordt er in een brief aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz gevraagd om een Europese wet te steunen die kinderen online bescherming biedt.

Online gedrag: 6 tips om met je kind of kleinkind in gesprek te gaan
Online gedrag: 6 tips om met je kind of kleinkind in gesprek te gaan

Ook in Nederland

Achter elke afbeelding of video gaat een kind schuil dat moet leven met het feit dat materiaal van zijn of haar misbruik, ongemerkt wereldwijd wordt verspreid. Het online benaderen van kinderen komt overal voor, óók in Nederland. Ongeveer één op de twee kinderen wereldwijd en 54% van de kinderen in Nederland heeft seksueel expliciete inhoud ontvangen van een volwassene. Eén op de drie (34%) kinderen wereldwijd en 55% van de kinderen in Nederland werd gevraagd een seksuele handeling online te doen tijdens hun kindertijd waar ze zich niet prettig bij voelden.

Lees meer

Wet

Als het aan Terre des Hommes ligt moeten internetbedrijven materiaal van seksueel misbruik van kinderen opsporen en verwijderen van hun platforms. Dit kan als de EU een wet aanneemt die ervoor zorgt dat alle bedrijven consequent actie ondernemen tegen seksueel kindermisbruik. In eerste instantie was dit ook het voorstel dat door de Europese Commissie werd besproken. Inmiddels ligt er een afgezwakte versie waardoor daders die nieuw materiaal maken en aanbieden, niet echt aangepakt lijken te worden.

Stuur ook een brief

De verantwoordelijkheid hoort niet bij kinderen te liggen om misbruikers te stoppen, maar ze kunnen hierbij wel ieders hulp gebruiken. Iedereen kan de brief met de oproep om in actie te komen, via de website van Terre des Hommes naar demissionair minister Yesilgoz sturen. Stuur via onze website een brief. Of kom langs bij een van de 42 winkels van Terre des Hommes en laat daar een handtekening achter. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan