Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

1,5 jaar cel geeist tegen vermoedelijke pooier van minderjarig meisje

21 juni 2020

In januari 2019 vinden onderzoekers van Terre des Hommes een seksadvertentie op een website waarbij alle alarmbellen afgaan. De politie treft een 16-jarig meisje aan, vermoedelijk uitgebuit door een 40 jarige man uit Hilversum. Het OM eist 1,5 jaar cel, maandag 22 juni doet de rechter uitspraak.

Loverboys

Webcrawler

De seksadvertentie is gespot met hulp van de zogenaamde OSINT voyager. Dat is een digitale tool waarmee de Terre des Hommes onderzoekers van WATCH NL*, automatisch door duizenden seksadvertenties gaan , op zoek naar signalen van uitbuiting.

De bevindingen worden gedeeld met politie en die onderneemt meteen actie. Na een afspraak treffen zij het minderjarige meisje dat wordt uitgebuit in de prostitutie. Ze blijkt niet de enige en anderhalf jaar later staat de verdachte in Enschede voor de strafrechter. 

*Ons project tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland

Watch Nederland

In Nederland worden naar schatting 1300 kinderen seksueel uitgebuit. Dit betekent dat zij door een of meer daders tot het verrichten van seksuele handelingen tegen betaling worden gedwongen. Dit is voor minderjarigen zonder uitzondering traumatiserend.

Toch ziet Terre des Hommes weinig vooruitgang in de aanpak hiervan. De uitbuitingscijfers lopen namelijk niet terug. Daarom zetten wij ons via ons project Watch Nederland al drie jaar lang in om slachtoffers van deze vorm van criminaliteit te helpen.

Minderjarigen die in Nederland seksueel worden uitgebuit worden meestal via reguliere seksadvertentie websites aangeboden. De sites zijn gericht op sekswerk voor volwassenen, maar toch verschijnen er regelmatig advertenties online waarin in werkelijkheid een minderjarige wordt aangeboden. Verschillende onderzoeken bij de politie bevestigen dit beeld. 

Klanten zijn over het algemeen ook niet op zoek naar kinderen, maar laten zich volgens onderzoek van WATCH NL niet altijd afschrikken door een jonge leeftijd. Veertig procent lijkt het geen probleem te vinden om af te spreken met iemand jonger dan 18 jaar en daarvan vindt zelfs 20 procent het prima om af te spreken met iemand die jonger is dan 16 jaar.

Voor Terre des Hommes in 2017 reden om een onderzoeksunit op te zetten en de uitbuiters en klanten van slachtoffers op te sporen en door te geven aan de politie. Dit gebeurd met behulp van forensisch ICT’ers en onderzoekers met een achtergrond bij politie of defensie.

Terug naar januari 2019

Met de OSINT-voyager wordt de verdachte seksadvertentie gevonden. Verdachte advertenties vallen op omdat bijvoorbeeld de foto in de advertentie afwijkt en de vrouw aangeeft 18 jaar te zijn. Ook kunnen prijzen afwijken en is een afspraak in de auto mogelijk. 

Er blijken meerdere advertenties te zijn waarin de jonge vrouw wordt aangeboden. De onderzoekers stellen een rapport op en sturen dit door aan de politie. Zij houden dit soort advertenties ook in de gaten en nemen het dossier serieus. Een dag later treffen ze het meisje aan. Ze is 16 jaar.

Uit intensief onderzoek door de politie blijkt vervolgens dat het slachtoffer wordt uitgebuit door een 40-jarige man uit Hilversum. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de dader nog een ander slachtoffer gemaakt en de zaak komt anderhalf jaar later, op 8 juni 2020, voor de rechter. 

Lees hier de uitspraak van de rechtbank op 22 juni 2020.

Laden...
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan