Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Coronacrisis: kans op toename online misbruik in Nederland

1 juni 2021

De coronapandemie houdt de wereld al maanden in z’n greep en heeft gevolgen voor iedereen. Naast zichtbare gevolgen, dreigt ook een onzichtbaar drama: steeds meer kinderen lopen het risico om online slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting - óók in Nederland.

Nederland moet webcrawlers inzetten tegen online seksueel misbruik van kinderen

Cybercriminelen actiever dan ooit

Door het coronavirus bleven veel kinderen thuis tijdens de (gedeeltelijke) lockdown. Kinderen waren daardoor veel  vaker online te vinden. Uit een nieuwe dreigingsanalyse van Europol blijkt dat cybercriminelen hierdoor actiever zijn dan ooit. Sinds het begin van de pandemie is het risico op online misbruik van minderjarigen dan ook toegenomen, moet Europol constateren. Oók in Nederland.

Jasper Iking is programmamanager van WATCH - het Terre des Hommes-project tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland. “Tijdens de coronacrisis, en vooral tijdens de gedeeltelijke lockdowns, waren kinderen veel actiever op social media. Dit maakt hen kwetsbaar. Ouders hebben weinig zicht op wat hun kinderen doen en met wie ze online in aanraking komen. Tegelijk laat onderzoek van Europol zien dat potentiële daders ook actiever zijn. De kans op seksuele uitbuiting neemt dus toe. We lopen het risico dat we het nu niet zien, maar op een later moment te maken krijgen met een enorme stijging van meldingen. Helaas zijn we dan te laat.”

Daders opsporen

Het WATCH-project zet zich in om dit te stoppen. "We onderzoeken meldingen van seksuele uitbuiting en monitoren verdachte seksadvertenties”, licht Jasper toe. “Ook sporen we potentiële daders op en voorkomen we seksueel geweld door hen te waarschuwen, of door een melding te maken bij de politie.” Hij vervolgt: “We denken vaak dat seksuele uitbuiting in Nederland niet voorkomt, maar toch treft het ook hier elk jaar naar schatting 1.300 kinderen. Slechts 8 procent van deze minderjarigen is in beeld. Wij vinden elk slachtoffer één teveel, en we zetten ons volledig in om hen te vinden en te voorkomen dat ze slachtoffer worden.”

Uit beeld verdwenen

Kinderen en jongeren brengen niet alleen meer tijd door op social media, ze dreigen ook geheel uit beeld te verdwijnen. Tijdens de coronacrisis zijn kinderen veel actiever op social media terwijl ouders weinig zicht hebben op wat hun kinderen doen en met wie ze online in aanraking komen. Tegelijk laat onderzoek van Europol zien dat potentiële daders ook actiever zijn. De kans op seksuele uitbuiting neemt dus toe.

“Als vader van twee tieners vind ik het niet meevallen om ze te begeleiden in de online wereld - een wereld die inmiddels zo’n grote rol in ons dagelijks leven heeft ingenomen.”

Herkenbaar? De laatste jaren zien we een groeiende verschuiving naar online als het gaat om uitbuiting van kinderen. Hoe bescherm je kinderen tegen de risico’s van het internet? Je leest het in ons nieuwe webazine vol tips en tricks dat we samen met onze experts hebben samengesteld voor iedereen die zich zorgen maakt. Leer online misbruik herkennen en voorkomen. Vraag vandaag nog ons gratis online magazine aan, voor tips voor ouders, leraren én kinderen & jongeren. 

Zo kunnen we samen nog meer kinderen behoeden van online seksuele uitbuiting.

Bekijk het gratis webazine

Van verleiding naar misleiding

Sinds de coronacrisis zat de 14-jarige Linda* (*niet op de foto) dag en nacht op social media. Zonder dat haar ouders iets door hadden, werd ze verleid en misleid door een loverboy. Toen Linda gedwongen werd tot sekswerk, durfde ze het niet aan haar ouders te vertellen. Het stopte pas toen Terre des Hommes de chantage aan het licht bracht. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan