Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieRegio's
Actueel

Coronacrisis: kans op toename online misbruik in Nederland

18 november 2020

De coronapandemie houdt de wereld al maanden in z’n greep en heeft gevolgen voor iedereen. Naast zichtbare gevolgen, dreigt ook een onzichtbaar drama: steeds meer kinderen lopen het risico om online slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting - óók in Nederland. Terre des Hommes komt in actie.

Cybercriminelen actiever dan ooit

Door het coronavirus bleven veel kinderen thuis tijdens de (gedeeltelijke) lockdown. Kinderen waren daardoor veel  vaker online te vinden. Uit een nieuwe dreigingsanalyse van Europol blijkt dat cybercriminelen hierdoor actiever zijn dan ooit. Sinds het begin van de pandemie is het risico op online misbruik van minderjarigen dan ook toegenomen, moet Europol constateren. Oók in Nederland.

Jasper Iking is programmamanager van WATCH - het Terre des Hommes-project tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland. “Tijdens de coronacrisis, en vooral tijdens de gedeeltelijke lockdowns, waren kinderen veel actiever op social media. Dit maakt hen kwetsbaar. Ouders hebben weinig zicht op wat hun kinderen doen en met wie ze online in aanraking komen. Tegelijk laat onderzoek van Europol zien dat potentiële daders ook actiever zijn. De kans op seksuele uitbuiting neemt dus toe. We lopen het risico dat we het nu niet zien, maar op een later moment te maken krijgen met een enorme stijging van meldingen. Helaas zijn we dan te laat.”

Daders opsporen

Het WATCH-project zet zich in om dit te stoppen. "We onderzoeken meldingen van seksuele uitbuiting en monitoren verdachte seksadvertenties”, licht Jasper toe. “Ook sporen we potentiële daders op en voorkomen we seksueel geweld door hen te waarschuwen, of door een melding te maken bij de politie.” Hij vervolgt: “We denken vaak dat seksuele uitbuiting in Nederland niet voorkomt, maar toch treft het ook hier elk jaar naar schatting 1.300 kinderen. Slechts 8 procent van deze minderjarigen is in beeld. Wij vinden elk slachtoffer één teveel, en we zetten ons volledig in om hen te vinden en te voorkomen dat ze slachtoffer worden.”

Uit beeld verdwenen

Kinderen en jongeren brengen niet alleen meer tijd door op social media, ze dreigen ook geheel uit beeld te verdwijnen. Dit komt vooral voor in arme landen, waar scholen nog gesloten zijn of ouders door de coronacrisis het schoolgeld niet meer kunnen opbrengen. Terre des Hommes wil dat kinderen toegang houden tot bescherming, goede zorg en onderwijs. Jij wil toch ook dat kinderen een veilige plek hebben?

Doneer voor een veilige plek

Van verleiding naar misleiding

Sinds de coronacrisis zat de 14-jarige Linda* (*niet op de foto) dag en nacht op social media. Zonder dat haar ouders iets door hadden, werd ze verleid en misleid door een loverboy. Toen Linda gedwongen werd tot sekswerk, durfde ze het niet aan haar ouders te vertellen. Het stopte pas toen Terre des Hommes de chantage aan het licht bracht. 

Teken de petitie
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieRegio'sLanden
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden