Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

De meest gestelde vragen over onze oproep voor veiliger internet voor kinderen

5 maart 2024

Op 6 februari 2024, Safer Internet Day, zijn wij een campagne gestart voor een veiliger internet voor kinderen en tegen online seksueel misbruik. Dagelijks worden online namelijk 240.000 afbeeldingen gedeeld van kinderen die seksueel worden misbruikt. Dat moet stoppen! Onze campagne roept ook vragen op, daarom hieronder een overzicht van de vier meest gestelde vragen met antwoord.

De vijf meest gestelde vragen over onze oproep voor veiliger internet voor kinderen

1. Waarom leggen jullie de verantwoordelijkheid bij de internetbedrijven?

Waarom leggen jullie de verantwoordelijkheid bij de internetbedrijven in plaats van bij de daders zelf? En is het niet aan de ouders om zelf beter op te letten?

Online seksuele uitbuiting is een complex probleem dat helaas niet op te lossen is met één snelle oplossing. Wat wel duidelijk is, is dat de verantwoordelijkheid nooit bij kinderen zelf hoort te liggen om misbruikers te stoppen. Daarom is voor een concrete oplossing een meervoudige aanpak nodig waarvan onze oproep onderdeel uitmaakt. 

Ons onderzoek “Child Safety by Design” omvat vijf bewezen oplossingen die effectief zijn in de strijd tegen online kindermisbruik:

  1. Ouderlijk toezicht aangepast aan de behoeften van kinderen.
  2. Kinderen en ouders in staat stellen beter om te gaan met online risico’s.
  3. Sterke standaard privacy-instellingen die zijn aangepast aan de leeftijd van kinderen.
  4. Versterking van leeftijdsverificatie 
  5. Technologieën inzetten die online seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen detecteren 
Child Safety by Design

2. Waar kan ik de brief lezen om te ondertekenen? 

Aan de linkerzijde van de pagina staat de brief aan de Minister van Justitie en Veiligheid.

Onderteken de brief

3. Wat houdt deze wetgeving in voor mij en mijn privacy?

Dat er een goede wet komt is noodzaak. Elke seconde worden minimaal 2 afbeeldingen of video’s van seksueel kindermisbruik online gedeeld. Nederland is de trieste koploper in Europa als het gaat om de hosting van beeldmateriaal van kindermisbruik.

De voorgestelde EU-regelgeving voor de preventie van seksueel kindermisbruik moet ervoor zorgen dat de opsporing van kindermisbruik en grooming wordt voortgezet, waarbij wordt gegarandeerd dat kindslachtoffers worden gered en dat hun beelden niet langer online circuleren. 

In het voorstel staat dat online dienstverleners, zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplicht worden om online seksueel kindermisbruik en uitbuiting op hun platforms te detecteren en te melden.

Ondanks dat de technologie reeds jaren wordt gebruikt door grote techbedrijven en geen grote aantallen mensen bekend zijn die vals zijn beschuldigd van online kindermisbruik, bestaat de angst voor relatief veel vals-positieven. De organisaties pleiten echter dat geen enkel detectiesysteem foutloos is. Daarom zijn er protocollen en beleid om ervoor te zorgen dat onschuldige mensen geen nadelige gevolgen ervaren.

Zo heeft de voorgestelde EU-wet ook stevige waarborgen ingebouwd, bijvoorbeeld via een menselijke check om vals-positieven eruit te filteren en een rechterlijke toetsing voor het gebruik van detectietechnologie voor een beperkte periode.

4.

Kinderen krijgen op jonge leeftijd op (basis)school al te maken met thema’s als seksuele voorlichting. Ook sturen ze soms al seksueel getinte content naar elkaar. Hoe staan jullie daarin?

Met goede voorlichting leer je niet alleen de leuke en nodige dingen kennen die bijdragen een aan gezonde en veilige ontwikkeling, maar leer je ook de risico’s te herkennen en je eigen grenzen aan te geven. Ook online. Kinderen:

  • krijgen een positief beeld over zichzelf en hun lichaam
  • krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen beter voor zichzelf opkomen
  • worden weerbaarder tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
  • kunnen wensen en grenzen aangeven end it bij anderen herkennen en respecteren

Daarbij is een gezonde en veilige seksuele uitwisseling iets anders dan seksueel misbruik en online uitbuiting van kinderen. 

Scholen zijn overigens verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. De manier waarop ze dat doen en welk lesmateriaal ze daarvoor gebruiken, kiezen scholen zelf. 

Meer hierover weten? Binnen verschillende programma's strijden wij tegen online seksuele uitbuiting, onder andere ook door voorlichting aan kinderen, hun families en gemeenschappen over online seksuele uitbuiting. 

Voor specifieke vragen mbt lentekriebels en online weerbaarheid verwijzen we je door naar Stichting Rutgers.

Lees meer over seksuele uitbuiting
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan