Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Een beter leven voor Vavy door school

21 september 2022

Vavy is 6 jaar oud. Ze woont in een klein dorp met haar zes broers en zussen, moeder en vader. Door de armoede en de droogte in Madagaskar was er geen andere keuze voor haar dan werken in de micamijnen. Dat heeft ze twee jaar moeten doen, tot er hulp kwam. Nu mag ze gelukkig elke dag naar school.

Een beter leven voor Vavy door school
Een beter leven voor Vavy door school

Extra hulp nodig

De ouders van Vavy hebben de afgelopen 21 jaar de kost verdiend in de micahandel. Toen er grote droogte heerste, was er geen eten en moesten ze een manier vinden om te overleven. Ze hadden extra hulp nodig en vroegen hun dochter Vavy om bij hen in de mijnen te komen werken.

Vavy's ouders verdienen 3.000 ariary per dag (0,69 euro), wat nog steeds nauwelijks genoeg is om eten te kopen. Of zelfs maar gereedschap, dat ze nodig hebben om mica te winnen.

Een normale dag voor Vavy

Vavy staat 's ochtends vroeg op, wast zich en gaat naar school zonder te ontbijten. Op school leert ze Malagasy, Frans en wiskunde. ‘Ik eet mijn lunch rond twaalf uur. Als ik thuiskom, neem ik door wat ik op school heb geleerd. Daarna ga ik touwtje springen met mijn vrienden. Ik speel ook voetbal. Daar ben ik heel goed in. Later eet ik rijst en groenten als avondeten en ga ik slapen.’

Geen ontberingen meer

Toen Vavy nog in de mijnen werkte, waar duizenden kinderen zoals zij werken, was ze erg ongelukkig en verdrietig. Ze bracht haar dagen door met het verzamelen en filteren van mica - een zeer zware taak voor elk kind. Ze had nauwelijks de kans om te spelen of een normaal leven te leiden. Ze had niet genoeg eten en water en kon niet naar school. 

Gelukkig werden haar ouders aan het begin van het jaar door Terre des Hommes voorgelicht over waarom onderwijs belangrijk is voor het succes van kinderen. Dit heeft ze doen besluiten om Vavy naar school te laten gaan. Ze kregen steun om in hun levensonderhoud te voorzien: ze kunnen nu groenten en kouseband verbouwen. Broodnodig voedsel voor het gezin.

Toekomstige verpleegster

Na verschillende lessen op school te hebben gevolgd, kan Vavy nu lezen, schrijven en rekenen. Ze is erg blij en gemotiveerd. Ze presteert goed. Ze is nu in staat om ten minste twee maaltijden per dag te eten. 

Vavy kijkt op naar haar 18-jarige broer, die momenteel in de mijnen werkt. 'Hij heeft veel voor me gedaan. Hij heeft me geld gegeven om een bal te kopen, waar ik zo dol op ben', legt ze uit. 'Ik wil verpleegster worden en zieke mensen helpen', zegt ze blij, terwijl ze droomt over haar toekomst.

Actie voor kinderen in de micamijnen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan