Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Eindelijk een opleiding voor Ronah

15 december 2021

In Oeganda helpt Terre des Hommes kwetsbare kinderen, samen met lokale partnerorganisatie UYDEL. Een van hen is Ronah (18). Lees hier haar indrukwekkende verhaal.

"Ik hoop een eigen bedrijfje te beginnen zodat ik voor mijn kind kan zorgen"

Ronah heeft ondanks haar jonge leeftijd al een heel leven achter zich. Ze verloor beide ouders toen ze nog maar 2 jaar was, en ging bij haar oma wonen. Ze betaalde haar eigen schoolgeld met baantjes zoals bakstenen maken en water halen voor aannemers. Toch lukte het haar op een gegeven moment niet meer om het geld bij elkaar te brengen. 

Rond augustus 2020 beloofde de zus van haar buurvrouw haar schoolgeld te betalen als ze met haar zou verhuizen naar de stad Tororo. Eenmaal daar werd ze echter aan het werk gezet als hulp in de huishouding, en stelselmatig mishandeld. Haar nieuwe bazin beloofde haar dat ze het jaar erop naar school mocht, wat helaas nooit gebeurde. Ondertussen had Ronah haar oma op de hoogte gesteld, die inmiddels in het ziekenhuis lag. Haar oma vroeg om een bijdrage in de ziekenhuiskosten, maar Ronah's bazin zei dat Ronah dan nooit naar school zou gaan. 

Ronah ontsnapte en kwam een meisje tegen die haar meenam naar huis. Haar moeder, Betty, ontfermde zich over Ronah en leerde haar cassave te verkopen. Na 10 maanden had ze eindelijk genoeg gespaard om terug naar huis te reizen. Maar twee maanden later werd ze opnieuw te werk gesteld bij een dame met een pluimveehouderij. Op een dag nam ze de taxi. De chauffeur vertelde dat hij graag een vaste relatie wilde en met Ronah wilde afspreken. Ze aarzelde, maar na met de zus van de man te hebben gepraat ging ze overstag. Hij misbruikte haar, waarna ze ontdekte dat ze zwanger was. De man nam zijn telefoon niet meer op. 

In een lokale kliniek werd Ronah doorverwezen naar onze lokale partnerorganisatie UYDEL. Hier werd ze begeleid door maatschappelijk werkers, en kon ze een kappersopleiding doen. Ook werd de man die haar misbruikt heeft opgespoord. Ronah vertelt: "Ik ben blij dat ik nu geld kan verdienen. Ik hoop een eigen bedrijfje te beginnen zodat ik voor mijn kind kan zorgen." 

Lees meer over de strijd tegen seksuele uitbuiting in Afrika
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan