Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Het krachtige verhaal van Mama County als opgeleide vrouwelijke monteur

15 juni 2024

In Keni woont de vastberaden 20-jarige Mama County*. Ze kreeg te maken de dreiging van uitbuiting toen ze vertrok om in Mombasa te gaan werken. Haar leven nam echter een positieve wending toen ze het project 'Werkgelegenheid voor kinderen en jongeren die het risico lopen op seksuele uitbuiting' ontdekte. Ze volgde een monteurscursus, kreeg een stageplaats en essentiƫle ondernemersvaardigheden en adviessessies aangeboden.

Mama County*, de  vrouwelijke monteur uit Kenya
Mama County*, de vrouwelijke monteur uit Kenya

Het leven thuis

Mama County*, 20 jaar oud, is de oudste van haar broers en zussen en woont met haar moeder en zeven broers en zussen in de buurt van de stad Naivasha, Kenia. Het gezin woont in een tweekamerhuis met een keuken, een zithoek en een slaapkamer die de moeder en haar zeven kinderen delen. Het huis lijkt overvol vanwege de beperkte ruimte. Voorzieningen als toilet en wasruimte worden gedeeld met de huurders die daar ook wonen. 

De moeder van Mama County heeft als enige kostwinner de verantwoordelijkheid om voor het gezin te zorgen en werkt als arbeider zonder vast contract op boerderijen in de omgeving. Het inkomen dat ze verdient, ongeveer 34,88 euro per maand, is echter nauwelijks voldoende om in de behoeften van hun grote gezin te voorzien.

Op tienjarige leeftijd woonde Mama County korte tijd bij haar vader en haar stiefmoeder. Helaas werd Mama County tijdens haar tijd bij haar stiefmoeder blootgesteld aan alcoholgebruik. Deze vroege blootstelling leidde tot haar eigen alcoholgebruik, wat een moeilijk hoofdstuk in haar leven markeerde. Toen ze de hogere klas bereikte, keerde ze terug naar haar moeder, waar ze sindsdien is gebleven.

Empowerment

Terwijl ze op zoek was naar werk, kreeg Mama County een aanbeveling van een vriend die informatie deelde over het project 'Training en werkgelegenheid voor kinderen en jongeren die het risico lopen op seksuele uitbuiting' en de trainingsmogelijkheden ervan.

Ze verspilde geen tijd en bezocht dezelfde dag het K-NOTE-centrum. Daar vulde ze een registratieformulier in waarin haar achtergrond werd beschreven voor kwalificatiedoeleinden. Na een gesprek kreeg zij te horen dat zij was toegelaten tot de opleiding tot monteur.

Mama County volgde in februari 2023 een monteurscursus van zes maanden. Na voltooiing greep ze de kans om stage te lopen bij de garagehouder, die haar begeleidt in essentiële mechanische vaardigheden.

Naast de technische training kreeg Mama County een life skills training. Ze deed waardevolle ondernemersvaardigheden op, leerde onderscheid maken tussen behoeften en wensen en oefende hoe ze geld kon besparen. De groepstherapiesessies boden haar de broodnodige begeleiding en een doel.

Ze ontving een startpakket met essentiële gereedschappen zoals moersleutels, inbussleutels en open bouten. Ze streeft ernaar een gereedschapskist en slot aan te schaffen, evenals Y- en ringsleutels naarmate haar inkomsten toenemen.

“Het K-NOTE-project heeft me geholpen, ik had nooit gedacht dat iemand mijn schoolgeld zou betalen. Ik heb altijd al monteur willen worden en nu zijn mijn dromen mogelijk geworden”, blikte ze dankbaar terug.

Bekend in haar gemeenschap als Mama County

Mama County omarmt de positieve verandering in haar leven nu ze zich heeft geconcentreerd op haar carrière als monteur. ‘Ik zat ooit in een slechte situatie, maar nu ben ik op een veel betere plek’, vertelde ze.

Ze staat in haar gemeenschap met trots bekend als Mama County en heeft naam gemaakt, bekend om haar extraverte karakter en haar vermogen om verbindingen met anderen te maken. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om films te kijken, te dansen op Tanzania Bongo-muziek en te koken.

Terwijl Mama County verwacht haar NITA-examens in december 2024 af te ronden, doet ze dat met vertrouwen, wetende dat ze zal uitblinken en zal blijven bloeien in haar leven. Sprekend over haar toekomst zei ze: “Ik zou graag naar het buitenland gaan, naar Duitsland, en werken voor het Volkswagen-bedrijf dat Mercedes- en Volkswagen-auto’s maakt."

*Naam gewijzigd om de identiteit van de projectdeelnemer te beschermen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan