Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

“Op school leer ik belangrijke dingen, zoals rekenen”

22 januari 2024

“Onderwijs is heel belangrijk voor mij”, vertelt Messi (16) uit Madagaskar. Hij kijkt stralend op van zijn schoolwerk. “Omdat ik zoveel dingen leer, zoals kinderrechten en rekenen. In de pauzes ga ik voetballen met mijn vrienden.” Voor een zestienjarige is hij opmerkelijk enthousiast over school. Maar wie zijn achtergrond kent, begrijpt wel waarom.

Onderwijs is niet alleen een kinderrecht, het bieden van goed onderwijs is ook een plicht voor overheden.
Onderwijs is niet alleen een kinderrecht, het bieden van goed onderwijs is ook een plicht voor overheden.

Noodgedwongen in de micamijn werken

Messi woont met zijn gezin in een huis gemaakt van leem in Benato, Madagaskar. Hun huis heeft twee kamers:  een keuken en een slaapkamer voor het hele gezin. Ze leefden van de landbouw, totdat de droogte hun oogst verwoestte. Messi’s ouders hadden geen andere keuze dan in een micamijn te gaan werken. 

Uitbuiting en kinderarbeid
Mica is een glanzend mineraal dat wordt gebruikt in veel van onze dagelijkse producten. De delving ervan gaat gepaard met ernstige uitbuiting en kinderarbeid. De ouders van Messi verdienden niet genoeg om hun gezin te kunnen onderhouden en daarom moest Messi op zijn tiende ook aan het werk. 

Ziekmakend werk
Messi werkte lange dagen in de micamijn, vaak zonder ontbijt. Hij hoestte door het stof en was vaak erg moe. Zijn gezondheid ging steeds verder achteruit, tot op het punt dat hij zelfs niet meer groeide. “Het was moeilijk, maar ik kon niets anders doen, mijn ouders hadden me nodig”, vertelt hij.

Ik wil meer weten over kinderarbeid

Met een rugzak vol naar school

Mede dankzij de hulp van onze donateurs gaat Messi nu naar school. Hij kreeg een rugzak vol schoolmaterialen en hij eet elke dag een gezonde schoollunch. Messi vindt het geweldig.

’s Morgens wordt hij om 6 uur wakker en dan gaat hij ontbijten. Daarna is er tijd om nog even te voetballen met zijn vrienden en dan gaan ze samen naar school. Daar krijgt hij een gezonde lunch en leert hij lezen, rekenen, Malagasi, natuurwetenschappen, aardrijkskunde, geschiedenis en Frans. 

Drie maaltijden per dag
Om ervoor te zorgen dat Messi naar school blijft gaan, moest ook het gezinsinkomen omhoog. Zijn ouders volgden training en verbouwen nu groenten, pompoenen en uien. En ze kregen kippen, zodat ze ook eieren hebben. Messi eet nu drie maaltijden per dag. Hij hoest niet meer en zijn gezondheid gaat vooruit. 

Lees meer over ons Mica programma

Toekomstdroom

“Mijn leven is veel beter geworden”, vertelt Messi. “Ik hoef me geen zorgen te maken, want ik heb schoolspullen en ik krijg genoeg te eten.”

Messi weet precies wat hij wil bereiken in de toekomst. “Ik leer graag”, vertelt hij. “Als ik mijn diploma heb, dan wil ik een winkel beginnen, zodat ik voor mijn familie kan zorgen.”

Steun ons werk
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan