Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Hulp voor Lina na chantage door 'online vriendje'

14 juni 2022

Tijdens de COVID-19 pandemie in Cambodja moesten veel kinderen zich aanpassen aan online onderwijs. Voor de 15-jarige Lina was dit moeilijk. Ze zag ineens haar vrienden niet meer en om contact te blijven houden, zat ze veel vaker op social media dan normaal. Ze maakte ook vrienden met mensen die ze nog nooit had ontmoet. Zonder het te weten, liep ze groot risico op online uitbuiting.

Een online relatie

In de winkel van haar oudere zus ontmoette Lina een man. Ze raakten aan de praat en voegden elkaar toe op Facebook, waar ze begonnen met chatten. Langzaam ontwikkelden ze een liefdesrelatie met elkaar, wat leidde tot persoonlijke ontmoetingen, bijvoorbeeld in het koffiehuis in het dorp. Na een zekere periode hadden de twee ook regelmatig seks met elkaar.

Bedrog en chantage

De man beloofde Lina met haar te zullen trouwen, maar wilde in ruil daarvoor wel naaktfoto's en video's van haar krijgen. In vertrouwen nam het meisje haar eigen naaktfoto's, filmde haar naakte lichaam en deelde ze met 'haar aanstaande man'. Maar hij wilde meer. Elke dag vroeg hij om nieuwe video's en beelden. Lina gaf niet toe, waarna de man dreigde de seksvideo's openbaar te maken.

Toen Lina de relatie wilde beëindigen, begon de man haar te chanteren. Hij wilde $500 hebben, anders zou hij haar beelden op social media zetten. Toen hij zijn geld niet kreeg, zette hij door en deelde hij Lina's video's via Facebook en WhatsApp. Lina vertelde het aan haar oudere zus, die direct een klacht indiende bij de politie.

Meer over de campagne

Juridische hulp en steun

Lina's familie zocht juridische hulp, maar kon geen advocaat betalen. Gelukkig werden ze doorverwezen naar de rechtsbijstandsdienst van APLE, een partnerorganisatie van Terre des Hommes. Zij richten zich op slachtofferhulp en juridische bijstand. Lina had echter weinig vertrouwen in een juridische procedure, omdat ze zich realiseerde dat de dader veel connecties heeft en veel meer geld om een rechtszaak te kunnen voeren. Naast de rechtsbijstand kreeg ze hulp bij het verwijderen van haar naakte foto's en video's van de social media.

Lina is een van de vele jonge slachtoffers in Cambodja van online seksuele uitbuiting. Met de steun van APLE en Terre des Hommes kon ze zich in de rechtbank laten vertegenwoordigen, getuigen, als ook psychosociale begeleiding en voorlichting krijgen. Lina stopte met zichzelf de schuld te geven van wat er was gebeurd. Van haar familie, vooral haar zus, kreeg ze veel steun en warmte tijdens de verwerking. Ze maakt zich minder zorgen over haar rechtszaak, omdat ze nu steun krijgt.

“Ik wil mijn studie aan de universiteit voortzetten en in de toekomst een goede baan hebben. Het liefst wil ik lerares worden, zodat ik mijn kennis met jongeren kan delen en er voor ze kan zijn”, aldus Lina.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan