Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Jong maar niet bang om op te komen voor vrouwenrechten

1 maart 2023

Resty is pas 21, maar niet bang om in het openbaar te pleiten voor gendergelijkheid. Als een van de She Leads activisten stapt ze regelmatig naar voren om te vertellen dat het anders moet in haar land Oeganda. Want meisjes en jonge vrouwen worden nu eenmaal niet of nauwelijks betrokken bij politieke besluitvorming. Als het aan Resty ligt, krijgen zij vanaf nu wél dezelfde kansen als mannen.

Rechten

Resty woont met haar ouders en drie broers op het platteland van Oeganda. Het gezin leeft van de landbouw, aangevuld met de inkomsten van Resty’s moeder die werkt als verpleegkundige. In Resty’s kindertijd studeerde haar moeder nog. Dit is een groot voorbeeld voor haar. Resty doorloopt met succes de lagere en middelbare school. Binnenkort wil ze graag starten met een studie rechten. 

Als in haar dorp het She Leads programma van start gaat, wordt Resty gevraagd om zich aan te sluiten. Samen met 45 andere jonge vrouwen wordt ze getraind als activist en woordvoerder. Dit geeft haar de kennis en het zelfvertrouwen om in haar gemeenschap een meisjesbeweging op te richten, en in het openbaar te gaan lobbyen en pleiten voor gendergelijkheid.

Bevlogen woordvoerder

Resty is als spreker al vaak het gezicht van She Leads geweest, bijvoorbeeld bij belangrijke politieke vergaderingen, het door She Leads georganiseerde meisjessymposium en nationale evenementen als ‘De Dag van het Afrikaanse Kind’. In publieke debatten stelt ze met veel bevlogenheid de gendernormen in Oeganda ter discussie en pakt ze vrouwendiscriminatie aan. Ze is dan ook trots op haar rol als woordvoerder van She Leads. 

“Vroeger had ik een laag zelfbeeld, zonder hoop of zelfvertrouwen,” zegt ze. ‘Totdat ik me aansloot bij She Leads, waar ik de advocacy training kreeg. Nu ben ik zelfverzekerder en voel ik me mondig genoeg om mijn stem te laten horen. Het geeft me veel inspiratie om op deze manier betrokken te zijn bij besluitvorming.’

Moedige leider

Binnen She Leads heeft Resty zich ontwikkeld tot een sterk leider, waardoor ze ook binnen haar gemeenschap in lokale allianties een belangrijke rol vervult. In de debatten over vrouwenrechten toont ze grote moed. Daarbij haalt ze  ernstige gevallen van tienerzwangerschappen en vroegtijdige huwelijken aan en roept ze de overheid op om de wetten te handhaven die jonge vrouwen moeten beschermen. Ook op social media maakt ze zich hier hard voor. 

Binnen het She Leads programma voert Resty veel gesprekken die haar helpen haar droom om later advocaat te worden na te jagen. Ze wordt gesteund door de andere activisten, die taken van haar kunnen overnemen als Resty het te druk heeft met haar studie. 

Net zo bevlogen is Resty over haar toekomst. Op de vraag wat haar ambitie is, antwoordt ze: “Ik wil zowel jurist als politicus worden, omdat ik een passie heb voor het recht.”

Meer over dit project
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan