Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken
Actueel

Kinderarbeid is dichterbij dan je denkt

25 november 2021

Vandaag is de aftrap van onze nieuwe campagne 'Zeg NEE tegen kinderarbeid ', en dat is hard nodig. Want momenteel werken duizenden kinderen in de mijnen om de grondstof mica te delven. Het werk in de mijnen is niet alleen gevaarlijk en ongezond, maar heeft ook als consequentie dat de kinderen niet naar school gaan en dus niet kunnen werken aan hun toekomst. Roep samen met ons de producenten van producten waar mica in zit op om nú in actie te komen. Zeg NEE tegen kinderarbeid!

Vind jij ook dat kinderen gewoon op school moeten zitten? Zeg dan NEE tegen kinderarbeid en roep bedrijven en multinationals op om hetzelfde te doen! Bedrijven in de elektronica-, cosmetica- en auto-industrie kunnen en moeten daar iets aan doen. Roep deze bedrijven op om NU actie te ondernemen en teken de petitie!

Ik zeg NEE tegen kinderarbeid
Laden...

Het probleem

Duizenden kinderen in India en Madagascar werken in gevaarlijke en ongezonde mijnen. Deze mijnen zijn niet gereguleerd en er is dus geen toezicht. De kinderen graven naar het mineraal mica, dat als grondstof wordt gebruikt in veel van onze dagelijkse producten zoals auto’s, laptops, broodroosters en make-up. 

Door armoede nemen de ouders hun kinderen mee naar de mijnen om te werken, om zo inkomsten te vergroten. Sinds de corona-pandemie zijn veel scholen gesloten en gaan nog meer kinderen (opnieuw) naar de mijnen. Zij kunnen op deze manier niet leren, spelen of sporten. En zo kunnen ze niet werken aan een betere toekomst.  

Het is voor producenten moeilijk te traceren welke mica door kinderhanden uit de grond gehaald is. En omdat er nog geen wetgeving is, kunnen bedrijven deze mica gewoon gebruiken. 

Deze uitbuiting van kinderen moet stoppen!

*Vanwege privacy redenen zijn de namen en gezichten van kinderen onherkenbaar gemaakt.

Wat doen wij?

Terre des Hommes zorgt ervoor dat kinderen uit de mijn worden gehaald en weer (terug) naar school gaan. Ook leren de kinderen in kinderclubs meer over hun rechten als kind. We ondersteunen ouders en de gemeenschap om andere inkomstenbronnen te vinden zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Maar ook leren we ze om collectief te onderhandelen over een eerlijker prijs van mica. Naast de focus op kinderen, ouders en de gemeenschap, is Terre des Hommes ook bezig met het legaal maken van de micamijnen door middel van lobby. Dat is een kwestie van lange adem, want we werken nauw samen met de (lokale) overheid om nieuwe wetgeving te ontwerpen. 

We roepen bedrijven en multinationals in de elektronica-, cosmetica en autoindustrie op om nu in actie te komen. Daarom vragen wij iedereen de petitie te tekenen en NEE te zeggen tegen kinderarbeid.

Wat kun jij doen?

Zeg NEE tegen kinderarbeid en teken de petitie.

Ik zeg NEE tegen kinderarbeid

Strijd mee met geld

Strijd mee met tijd

Gerelateerd nieuws

25 november 2021

Nederlanders willen geen kinderarbeid en vinden dat bedrijfsleven actie moet ondernemen

Bijna tweederde (63,3%) van de Nederlanders zegt een product niet te zullen kopen als het gepaard gaat met kin…

3 februari 2021

Waarom een petitie tekenen zin heeft

Dat tekenen van een petitie, heeft dat nou echt zin? Soms lijkt (weer) een petitie tekenen zinloos. Aan de han…

4 september 2020

Daimler met Terre des Hommes tegen kinderarbeid in mica-mijnen

Daimler AG gaat investeren in het werk van Terre des Hommes Nederland in India. Tevens sluit het autoconcern z…

Ik zeg NEE tegen kinderarbeid
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden