Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Kinderen raken van de radar door corona. Dat maakt ze kwetsbaar”

21 november 2020

Door de coronapandemie dreigen miljoenen kinderen uit beeld te verdwijnen. Kinderrechtenexpert Hilde Neels van Terre des Hommes vertelt over de gevaren. “Er zijn veel verschillende factoren die kinderen extra kwetsbaar maken voor uitbuiting.”

Hilde Neels

"Scholen zijn niet alleen belangrijk om te leren, maar ook om de veiligheid van kinderen in de gaten te houden"

Wat maakt de uitbraak van het coronavirus voor kinderen gevaarlijk ?

“Deze pandemie werkt voor kinderen aan twee kanten nadelig. Aan de ene kant zijn er nieuwe gevaren: zowel het virus zelf als de economische veiligheid die wegvalt, waardoor het risico op uitbuiting toeneemt. Aan de andere kant liggen systemen die zijn opgebouwd om kinderen te beschermen nu plat.

Je hebt dus meer kwetsbare kinderen die gevaar lopen, en minder opvangmogelijkheden, minder hulp vanuit de overheid, minder maatschappelijk werkers. Het is een hele gevaarlijke combinatie.”

Veel scholen zijn gesloten. Wat voor gevolgen heeft dat?

“Naar verwachting keren door de virusuitbraak wereldwijd 23,8 miljoen extra kinderen dit jaar niet terug naar school. Scholen zijn niet alleen belangrijk om te leren, maar ook om het welzijn en de veiligheid van kinderen in de gaten te houden. Kinderen zijn nu hele dagen thuis of op straat, waar het toezicht vaak ontbreekt.”

Door de crisis zijn veel ouders hun inkomen (deels) verloren. 

“Dat klopt. Daardoor is het voor ouders lastig om hun gezin te onderhouden. Doordat ze geen andere uitweg meer zien, neemt kinderhandel toe. Ook lopen 2,5 miljoen extra meisjes het risico om in de komende vijf jaar te worden uitgehuwelijkt en worden veel kinderen (weer) slachtoffer van kinderarbeid.

Zij verdwijnen van de radar. Van de radar van de kinderbescherming, van onze partners, van de scholen − alle plekken waar je ze normaal gesproken in de gaten kunt houden om te beschermen tegen misbruik of uitbuiting. In veel landen ligt het systeem van sociale veiligheid en kinderbescherming nu plat.”

Is hulp daarom nu zo belangrijk?

“Ja. Naast dat de hulp aan kinderen op dit moment hard nodig is, denken we ook aan het principe ‘build back better’. We willen ervoor zorgen dat de situatie rondom kinderuitbuiting niet wordt zoals voor corona, maar beter dan dat. We hebben nu en na deze crisis de kans om de systemen voor de komende tien, twintig jaar op te bouwen. Als we dat goed doen, kunnen we misschien zelfs nog wel meer kinderen helpen.”

Wat doet Terre des Hommes om kwetsbare kinderen nu te helpen?

‘De hulp varieert enorm. Kinderen worden bijvoorbeeld uit gevaarlijke situaties gehaald en naar een veilige plek gebracht. Door coronamaatregelen zijn er nu geen groepsactiviteiten meer, waardoor hulpverleners met kleinere groepjes werken. Of ze gaan zelfs een voor een langs de huizen om de kinderen toch te zien. Soms wordt het broodnodige contact naar online verplaatst en geven we informatie via de lokale kindertelefoon. Ook zorgen we voor toegang tot de juiste zorg en onderwijs en geven we voorlichting.”

Samen kunnen we voorkomen dat kinderen niet verdwijnen in uitbuitingssituaties. Zorg jij dat deze kwetsbare kinderen altijd ergens terechtkunnen? Dat ze zicht houden op bescherming, goede zorg en onderwijs? Bied kinderen een veilige plek.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan