Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Mialy (12): ‘Ik moest van school om in de mijn te gaan werken’

18 oktober 2023

In de verzengende hitte en stof zijn kinderen in metersdiepe tunnels op zoek naar mica. Dit levensgevaarlijke werk is voor kinderen als Mialy de dagelijkse werkelijkheid. Door de toenemende droogte en armoede lopen nóg meer kinderen het risico om in de mijnen belanden.

Ja, ik doneer en help kinderen uit de mijnen
Sinds Mialy van school is, gaat zij mee naar de mijnen.
Sinds Mialy van school is, gaat zij mee naar de mijnen.

1,18 euro per dag

Het Afrikaanse Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. Bijna de helft van alle kinderen tussen de 5 en 17 jaar wordt gedwongen om te werken. Zo’n 11.000 van deze kinderen doen gevaarlijk en ongezond werk in de micamijnbouw. Zij moeten bijdragen aan het gezinsinkomen om te overleven en gaan daarom vroegtijdig van school of krijgen nooit de kans op onderwijs. 

De 12-jarige Mialy leeft samen met haar ouders en vijf broers en zussen. Ze ging naar school, maar moest in 2018 stoppen omdat haar vader het schoolgeld niet langer kon betalen. Haar familie werkt al jaren in de micamijnbouw en samen verdienen zij zo’n 1,18 euro per dag. Sinds Mialy van school is, gaat zij mee naar de mijnen. Toch blijft ze ervan dromen dat ze ooit weer terug kan naar school. 

Zware werkdagen

“Ik sta elke dag om vijf uur op en als er eten is, krijg ik ontbijt. Daarna gaat mijn moeder houtskool verkopen en mijn vader en ik vertrekken dan naar de mijn. Daar ga ik de diepe mijntunnels in om de zware stukken mica naar boven te halen en te sorteren.

Als we het ons kunnen veroorloven, koopt papa brood voor de lunch. Als het kan, stoppen we om twee uur met werken en gaan we terug naar ons dorp. Soms speel ik met mijn vrienden, touwtje springen vind ik heel leuk. ‘s Avonds eten we rijst met gekookte cassavebladeren en dan moet ik naar bed.”

Beste leerling

Mialy mist school. Ze vond het heel leuk om te leren en ze kon goed lezen en schrijven. Het meisje was zelfs een van de beste leerlingen van haar klas en wilde graag naar de middelbare school. In de pauze speelde ze graag met haar vriendinnen. 

Mialy gaat nu elke dag naar werk in plaats van naar school. Ze vindt het vreselijk. Het werk is ontzettend zwaar en ze is vaak ziek. Soms moet ze zelfs ‘s nachts doorwerken om mica te sorteren.

Als ze tot ‘s avonds laat moet doorwerken, blijft ze ook in de mijntunnels slapen. "Als er andere kinderen in de buurt zijn, word ik niet bang", zegt ze over haar nachten in de donkere holen. Ze weet niet waarvoor mica wordt gebruikt, het enige wat ze weet is dat ze het moet verzamelen om haar familie te helpen.

Later wil ik lerares worden 
Mialy wil heel graag terug naar school in plaats van in de mijnen te werken. Ze denkt nog vaak aan haar aardige lerares. “Ik hoop dat ik later ook lerares word.” 

* Uit privacyoverweging gebruiken we niet de echte naam van kinderen. 

Ja, ik doneer en help kinderen uit de mijnen

Help je mee kinderen zoals Mialy uit micamijnen te halen?

Jouw donatie helpt kinderen uit de micamijn en naar school. Daar krijgen ze dagelijks een gezonde schoolmaaltijd zodat ze goed kunnen leren. We helpen hun ouders om een beter inkomen te verdienen, zodat kinderen niet meer hoeven te werken. Help je mee? Jouw steun is onmisbaar!

Ja, ik doneer en help kinderen uit de mijnen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan