Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Onderwijs maakt dromen werkelijkheid

22 januari 2024

Onderwijs is een belangrijk kinderrecht: het is de basis voor de ontwikkeling van ieder kind. Kinderen die toegang hebben tot onderwijs, krijgen de kans hun dromen waar te maken. Zij zijn minder kwetsbaar voor uitbuiting en kunnen zelf hun toekomst op een positieve manier beïnvloeden. Kennis is vrijheid! Terre des Hommes zorgt ervoor dat ook de meest kwetsbare kinderen naar school gaan, en vandaag, op de Internationale Dag voor Onderwijs, vragen wij daar extra aandacht voor.

Doneer nu!
Onderwijs is een belangrijk kinderrecht

Het probleem 

Onderwijs is niet alleen een kinderrecht, het bieden van goed onderwijs is ook een plicht voor overheden. Onderwijs is bovendien essentieel voor de ontwikkeling van de gemeenschap waarin kinderen opgroeien. Een goed ontwikkelde samenleving is sterker, zelfstandiger en - letterlijk en figuurlijk - rijker.

Toch gaan wereldwijd 250 miljoen kinderen en jongeren niet naar school en 763 miljoen volwassenen zijn analfabeet. Hun recht op onderwijs wordt geschonden omdat zij moeten werken, gedwongen worden jong te trouwen of bijvoorbeeld opgroeien in een oorlogssituatie waarin geen toegang meer is tot onderwijs. Dat is onaanvaardbaar. Zolang nog niet alle landen ervoor zorgen dat er kwaliteitsonderwijs is voor iedereen, blijven ongelijkheid en de armoedecirkel voor talloze kinderen, jongeren en volwassenen bestaan. 

Dit doet Terre des Hommes

Kinderen en volwassenen die geen of weinig onderwijs hebben gevolgd, zijn extra kwetsbaar voor allerlei vormen van uitbuiting. Daarom investeren wij in de ontwikkeling van kinderen met onder andere onderwijs, kinderrechtenclubs, vakopleidingen en voorlichting. Ook helpen wij ouders en gemeenschappen hun kennis en daarmee hun onafhankelijkheid te vergroten.  

Bijvoorbeeld Sofia uit Oekraïne, zij vluchtte na bombardementen op haar stad naar Roemenië. Met hulp van Terre des Hommes heeft zij nu een computer en kan zij online de lessen van haar oude school weer volgen. 

De 14-jarige Betoha uit Madagaskar deed tot voor kort levensgevaarlijk werk in de micamijnen, gelukkig is dat verleden tijd. Hij gaat elke dag naar school en is heel blij: “Ik heb leren lezen en schrijven en ik weet nu dat ik rechten heb.”

Lees ook de verhaal van Alexa uit de Filipijnen, zij was slachtoffer van seksuele uitbuiting. Gelukkig ziet haar toekomst er nu weer positief uit. 

Help jij mee kinderen als Sofia, Alexa en Betoha een betere toekomst te geven? 

Doneer nu!

Lees de verhalen van Sofia, Betoha en Alexa

21 november 2023

Betoha: "Ik kan nu lezen, schrijven en weet wat mijn rechten zijn"

De 14-jarige Betoha woont met zijn ouders en zes broers en zussen in Tatabe, Madagaskar. Hij is actief in de k…

25 februari 2023

De Oekraïense Sofia kan weer leren en sporten in Roemenië

Tijdens zware bombardementen in het Oekraïense Donetsk werden het huis en alle bezittingen van Nadia en haar g…

4 november 2022

Alle Filipijnse kinderen verdienen onderwijs: de wens van Alexa

Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube