Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Online risico's op uitbuiting Oekrainse kinderen

31 maart 2022

Kinderen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van uitbuiting, met name ook online, zo signaleert Terre des Hommes. Wanneer deze kinderen grenzen oversteken, nemen de risico’s nog meer toe. In noodsituaties stijgt ook het risico op mensenhandel. 

Wanneer kinderen grenzen oversteken, nemen de risico’s nog meer toe.

28 procent van mensenhandel is kind

“We zien verschillende signalen en voortekenen van mensenhandel en een vergroot risico op uitbuiting rond de vluchtelingenstroom. Waar vluchtelingen aankomen op bijvoorbeeld stations staan soms dubieuze figuren, aldus de plaatselijke politie en hulpverleners. Ook komen er veel kinderen noodgedwongen zonder hun ouders uit Oekraïne de grenzen over”, aldus Demelash Deghebo, noodhulpmedewerker van Terre des Hommes. 

Maar ook online zijn er risico’s. Dat wil zeggen: een verhoogde vraag naar Oekraïense vrouwen op pornosites, vage advertenties voor werk en onderdak, en buschauffeurs die zich aanbieden om kinderen te vervoeren. 

Zoals de advertentie voor een kamer (zie afbeelding) die onlangs niet alleen werd aangeboden via Marktplaats maar ook via een website voor seksadvertenties. 

Volgens een recente analyse van de Inter-Agency Coordination Group against Trafficking (ICAT), is 28 procent van de wereldwijde slachtoffers van mensenhandel kind. Terre des Hommes verwacht dat dit aantal kinderen flink zal toenemen door het conflict in de Oekraïne, omdat het vooral kinderen en vrouwen zijn die het land ontvluchten.

Daarom roept Terre des Hommes betrokken overheden en (opvang)organisaties op tot een betere onderlinge samenwerking en meer kennisuitwisseling:

  • Extra inzet of aandacht op online uitbuiting
  • Snellere identifcatie van alleenreizende kinderen om hun gezin op te sporen en om hereniging procedures op te starten.
  • Extra aandacht en zorg voor kwetsbare kinderen in opvangcentra, bij grote treinstations en doorreislocaties voor vluchtelingen, die het risico lopen op uitbuiting, geweld of misbruik.
  • Landen moeten onmiddellijk na de grensovergang veilige ruimten bieden aan kinderen en gezinnen en deze ook koppelen aan de nationale systemen voor kinderbescherming.

Flyer voor Oekraïense vluchtelingen

Download en deel ook deze folder voor Oekraïense vluchtelingen met aandachtspunten. De flyer is tot stand gekomen op initiatief van CoMensha en is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. Zoveel mogelijk delen wordt zeer gewaardeerd.

Download flyers
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan