Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

She Leads-advocates geven statements af bij de VN in Genève

21 juli 2023

Meisjes en jonge vrouwen, vooral de meest kwetsbaren, moeten meer betrokken worden bij politieke besluiten. Bijvoorbeeld bij de aanpak van klimaatverandering. Met die boodschap reisden Rachael, Lynne en Margaret deze maand af naar Genève. Zij spraken namens She Leads de VN-lidstaten toe in de VN Mensenrechtenraad, het hoogste orgaan op gebied van mensenrechten ter wereld.

Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy

Meer meisjes en vrouwen online

“We leven in een tijd waarin informatie snel en gemakkelijk wordt verspreid. Maar niet iedereen, vooral meisjes en jonge vrouwen, heeft de middelen of vaardigheden om in die trend mee te gaan.” Dit zei Margaret op 3 juli in haar betoog in de VN Mensenrechtenraad. 

Onderzoek van UNICEF laat zien dat in ontwikkelingslanden slechts 41% van de vrouwen toegang heeft tot internet, tegenover 53% van de mannen. Als meer vrouwen en meisjes de mogelijkheid krijgen om internet te gebruiken, kunnen zij beter hun algemene kennis vergroten. Bovendien kan social media ze helpen om hun stem te laten horen, wat recht doet aan de vrijheid van ieder mens om zichzelf te mogen uiten.

She Leads-advocates Lynne, Rachael & Margaret

Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy
Foto: Antoine Tardy

Geef vrouwen inspraak en bescherm jonge meisjes

“Meisjes en jonge vrouwen, vooral zij die gehandicapt zijn, worden genegeerd in de aanpak van klimaatverandering," zegt Lynne. In ontwikkelingslanden zijn het de vrouwen die het meeste werk verrichten in de landbouw. Zij kunnen bijdragen aan oplossingen voor een beter milieu, maar dan moeten ze wél bij politieke debatten betrokken worden.  

Een ander veelvoorkomend probleem dat de vrijheid van vrouwen en meisjes inperkt, is kindhuwelijken. In verschillende landen trouwen meisjes al voor hun achttiende, voornamelijk uit traditie, door armoede en door gebrek aan sociale controle. In de VN Mensenrechtenraad werd dit probleem ook besproken en Rachael bracht  het krachtige statement van She Leads in: “De VN-lidstaten moeten de wetten aanscherpen die kindhuwelijken strafbaar maken, leeftijdsgrenzen voor huwelijken vaststellen en adequate juridische bescherming bieden aan slachtoffers.”

Over She Leads

Het She Leads-programma is een strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vier organisaties, waaronder Terre des Hommes, werken samen om meisjes en jonge vrouwen meer te betrekken in de besluitvorming en het beleid over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. She Leads richt zich op Oost-Afrika (Oeganda, Ethiopië en Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon en Jordanië).

Lees meer over She Leads

Meer artikelen over She Leads

1 december 2022

Shakira: “Trots dat ik onderdeel ben van She Leads”

Bijna anderhalf jaar geleden opende de wereld zich voor de nu 19-jarige Shakira uit Oeganda. Ze werd als youth…

25 juli 2022

VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

Het allereerste beleid van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit ni…

21 juli 2022

Terugblikken op een jaar She Leads

In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van mei…

18 juli 2022

She Leads jaarverslag 2021

In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van mei…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube