Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“She Leads heeft me zelfverzekerder gemaakt”

4 oktober 2022

Ons programma She Leads geeft meisjes en jonge vrouwen een stem. Deze zogenaamde ‘advocates’ komen op voor hun rechten, zoals Maimuna (20) uit Kenia. Voordat het zover was, had ze al een hele geschiedenis achter de rug.

“Niets staat mijn dromen in de weg, ondanks mijn achtergrond”

Op de middelbare school kreeg Maimuna een aandoening waarbij er bloed uit haar oren en neus sijpelde, wat school en het maken van vrienden moeilijk maakte. Toen ze 15 was stopte ze met school en trouwde ze met haar 30 jaar oude vriend.

Na twee maanden kreeg haar man een baan in Saoedi-Arabië. Hij liet zijn nieuwe vrouw – die zwanger was – achter bij zijn familie. Al snel stopte het contact en de zorg voor haar. Maimuna kreeg problemen met haar schoonzussen en haar man vroeg een echtscheiding aan en eiste een abortus, die ze onderging.

Haar familie en vrienden wilden niets meer van haar weten omdat ze een gescheiden vrouw was. Zes maanden lang moest ze haar lichaam verkopen om het hoofd boven water te houden. Toen kwam ze in contact met onze lokale partnerorganisatie Kesho Kenya.

In 2018 begon Maimuna weer met school. Helaas stopte dat programma, waardoor ze weer terugviel in haar oude werk. In 2020 trouwde ze opnieuw met een 31-jarige man. Al snel werd ze door hem mishandeld. Ze scheidde een jaar later van hem, werd verstoten door haar ouders en woont tot op de dag van vandaag bij haar oma.

Binnen ons programma She Leads heeft Maimuna geleerd om traditionele denkwijzen ter discussie te stellen. Ook leerde ze dat iedereen – ook meisjes – recht heeft op onderwijs. Inmiddels is ze weer ingeschreven op school. Ze spreekt zich uit over de problemen waar meisjes en jonge vrouwen mee kampen. Ook schreef ze zich in voor het Kenya Youth Empowerment Program (KYEOP) dat jongeren traint in levensvaardigheden. Ze is nu vertegenwoordiger van het She Leads-programma in haar regio en vertelt: “Ik had de hoop verloren, maar She Leads heeft me geleerd om zelf beslissingen te nemen en zelfverzekerd te zijn. Ik voel me sterker, veiliger en doelgerichter. Ik sta positief in het leven en niets staat mijn dromen in de weg, ondanks mijn achtergrond en omstandigheden.”

Lees meer over She Leads
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan