Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Twee derde van Europese kinderen heeft ongewenst online seksueel gedrag ervaren

15 juni 2023

68% van de Nederlandse achttienjarigen heeft ongewenst online seksueel gedrag ervaren tijdens hun kindertijd. Twee derde van de Europese kinderen heeft een soortgelijke ervaring. Dit blijkt uit onderzoek van de Economist, in opdracht van WeProtect Global Alliance, waaraan ook Terre des Hommes heeft meegewerkt.

Logo WeProtect Global Alliance

Onderzoek

WeProtect Global Alliance is een wereldwijde beweging die zich inzet voor een wereldwijde aanpak van kindermisbruik en seksuele uitbuiting online. Volgens de organisatie is het een alarmerend onderzoek en werpt het licht op het wijdverspreide en alarmerende probleem van ongewenst online seksueel gedrag die kinderen in heel Europa ervaren. Ook legt het volgens de organisatie dringende zorgen bloot die onmiddellijke aandacht en actie vereisen. De belangrijktste punten:

  • Kinderen in heel Europa worden geconfronteerd met ongewenst online seksueel gedrag, waarbij twee op de drie minstens één vorm van ongewenst online seksueel gedrag ervaren.
  • Privébeeld- en videodiensten zijn prominent opgekomen als kanalen voor online seksuele uitbuiting, wat aantoont dat regulering en beschermende maatregelen dringend nodig zijn.
  • Meisjes (79% in vergelijking met 57% van de jongens), LGBTQ+-individuen en etnische minderheden worden onevenredig hard getroffen door ongewenst online seksueel gedrag. Gerichte ondersteuning en interventie zijn nodig om deze ongelijkheden aan te pakken.
  • Overheden moeten onmiddellijk actie ondernemen om het verontrustende niveau van ongewenst online seksueel gedrag tegen Europese kinderen, veroorzaakt door volwassenen, aan te pakken door de nieuwe EU-wetgeving te ondersteunen, nationale maatregelen te implementeren en middelen toe te wijzen om kinderen te beschermen en te ondersteunen.

Aan het onderzoek deden 2.000 achttienjarigen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen aan mee.

Nederland

Uit de cijfers die uit de antwoorden van de Nederlanse achttienjarigen naar voren kwamen, zijn dit volgens WeProtect Global Alliance de meest in het oog springende resultaten:

  • 68% van de respondenten in Nederland heeft tijdens hun kindertijd minstens één vorm van ongewenst online seksueel gedrag ervaren.
  • 55% van de respondenten in Nederland werd online gevraagd om iets seksueel expliciets te doen waar ze zich ongemakkelijk bij voelden of niet wilden doen.
  • 43% van de respondenten in Nederland heeft meegemaakt dat er seksueel expliciete afbeeldingen en/of video's van hen werden gedeeld zonder hun toestemming, in vergelijking met een gemiddelde van 30% in de andere drie onderzochte landen.

 

Reactie Terre des Hommes

Omdat Terre des Hommes Nederland veel expertise in huis heeft, op het gebied van online seksueel misbruik, is ons gevraagd om op inhoudelijk mee te werken aan het onderzoek en is mochten we een reactie geven op de resultaten. Julie Verhaar, algemeen directeur Terre des Hommes:

“De verontrustende bevindingen van het onderzoek benadrukken de dringende noodzaak om de bescherming van kinderen tegen online seksuele uitbuiting en misbruik te prioriteren. Als Terre des Hommes roepen we op tot gezamenlijke actie en steun voor de nieuwe EU-wetgeving, die de veiligheid van kinderen online moet vergroten. Kinderen in de hele EU verdienen onze tomeloze inzet en toewijding om een veilige digitale wereld voor hen en met hen te creëren”.

--> Lees hier meer over het onderzoek (Engelstalig)

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan