Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

25 juli 2022

Het allereerste beleid van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe document van de VN-raad voor de mensenrechten is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen worden erkend als aanjagers van verandering en dat ze de ruimte krijgen om veilig, gelijkwaardig en betekenisvol hun stem te laten horen!

She Leads creëert ruimte voor meisjes en jonge vrouwen om hun stem te laten gelden. 

Over de hele wereld zijn meisjes en jonge vrouwen aanjagers van verandering. Alleen worden zij vaak op basis van geslacht en leeftijd uitgesloten van besluitvorming. Ook is er wereldwijd minder ruimte voor activisme en is het op veel plekken onveilig of zelfs verboden om de straat op te gaan en te protesteren.

Meisjes en vrouwen nemen het voortouw

Het She Leads-programma ondersteunt organisaties die zich hard maken voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten. Zo kunnen meisjes en jonge vrouwen zich beter organiseren en hun stem laten horen op alle niveaus: van community tot de Verenigde Naties.

Tijdens de VN-raad voor de mensenrechten riepen She Leads-activisten regeringsleiders op tot betekenisvolle participatie van meisjes en jonge vrouwen. En met succes, blijkt uit het nieuwe beleidsstuk.

Wat staat er in de resolutie?

Met het beleidsdocument over activisme van meisjes en jonge vrouwen nemen overheden een duidelijk standpunt in: meisjes en jonge vrouwen hebben het recht om deel te nemen aan besluitvorming! De resolutie roept regeringsleiders hiertoe op:

  • Verwijder alle sociale, wettelijke en religieuze barrières voor de participatie van meisjes en jonge vrouwen.
  • Zorg voor een stimulerende omgeving voor het hele maatschappelijke middenveld, maar met name voor organisaties die opkomen voor gendergelijkheid en meisjes- en vrouwenrechten, feministische organisaties en groepen geleid door meisjes en jonge vrouwen.
  • Stel beleid op dat meisjes en jonge vrouwen in staat stelt om hun eigen groepen, organisaties en netwerken op te zetten.
  • Creëer veilige plekken waar meisjes en vrouwelijke activisten samen kunnen komen, zowel online als offline, en zorgt dat zij beschermd zijn tegen discriminatie, geweld en intimidatie.
  • Investeer in onderwijs en de vaardigheden van meisjes en jonge vrouwen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden of mensenrechtenkennis, zodat zij op een betekenisvolle manier kunnen participeren.

Hoewel de weg naar gelijkwaardige participatie in besluitvorming nog lang is, is dit document een belangrijke stap voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.

Lees meer over She Leads
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan