Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Girls Advocacy Alliantie

De Girls Advocacy Alliantie zet zich in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het vergroten van hun economische participatie in ontwikkelingslanden. Geweld en economische uitsluiting zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Vooral door kindhuwelijken, seksueel geweld, vrouwenhandel, en de ergste vormen van kinderarbeid vallen meisjes massaal uit in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kans ooit nog een ‘fatsoenlijke’ baan te krijgen is minimaal. En omgekeerd; zonder inkomen en zelfstandigheid, zijn ze kwetsbaarder voor geweld.

Laatste nieuws

8 maart 2021

We vieren 5 jaar Girl’s Advocacy Alliance

Vijf jaar geleden werd het Girl’s Advocacy Alliance (GAA) programma gelanceerd met als belangrijkste doel dat…

23 februari 2021

Vio’s inspiratie om andere kinderen te helpen

Vio is een kinderrechtenactiviste uit Indonesië. Ze is actief voor Yayasan Embun Pelangi (YEP), een door Terre…

1 maart 2021

De kracht van meisjes en jonge vrouwen als inspiratiebron

Een van onze meest inspirerende programma’s is de Girls Advocacy Alliance, waarbij we strijden tegen geweld en…

22 juli 2020

Thuma’s ambitie: “Ik droom van een groter bedrijf én dat ik leerkracht word”

De Keniaanse Thuma (21) raakte als tiener zwanger. Van haar vader moest ze toen stoppen met school. Maar na tu…

22 april 2020

Jyoti’s grootste wens voor India: alle meisjes gelijk en onafhankelijk

Van haar ouders mocht Jyoti (19) uit India altijd al naar school. “Ze steunen me in alles wat ik doe. En dat i…

16 april 2020

Blessing wil meisjes de kans geven om zelf te beslissen

De 22-jarige Blessing groeide op in een arm gezin in Liberia. Haar boerenouders verdienden weinig, maar toch w…

Wij strijden kindhuwelijken, seksueel geweld en kinderarbeid.

Het VN-Kinderrechtenverdrag stelt dat alle kinderen, waar ook ter wereld, dezelfde rechten hebben. Toch wordt een groot deel van de meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld en gediscrimineerd. Kindhuwelijken, seksueel geweld, vrouwenhandel, kinderarbeid; het zorgt er allemaal voor dat meisjes massaal uitvallen in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kansen op het verdienen van een eigen inkomen later, worden daardoor minimaal. Zonder inkomen en zelfstandigheid zijn deze meisjes en jonge vrouwen kwetsbaarder voor uitbuiting en geweld. 

In de Girls Advocacy Alliantie (GAA) werkt Terre des Hommes samen met de organisaties Plan Nederland en Defence for Children – ECPAT aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen in de samenleving. Het programma loopt van 2016 – 2020 en wordt uitgevoerd in tien landen: Ethiopië, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Kenia, Uganda, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen.

Doneer eenmalig of regelmatig

Doelen

Door middel van capaciteitsondersteuning aan lokale partners, het versterken van netwerken, onderzoek en lobby en advocacy, willen de drie organisaties in de Girls Advocacy Alliantie in 2020 de volgende resultaten bereikt hebben:

Normen en waarden
Economische empowerment
Capaciteit opbouwen
Veilige werkplekken

Aanpak

Binnen deze alliantie richt Terre des Hommes zichvoornamelijk op de thema’s kinderhandel en seksuele uitbuiting, Plan Nederland richt zich voornamelijk op de lobby rondom kindhuwelijken en economische kansen voor meisjes en jonge vrouwen (opleidingen en werk) en Defence for Children-ECPAT richt zich op het tegengaan van seksueel geweld en kindermisbruik.

De lokale partners in het Girls Advocacy Alliantie werken op de volgende manieren aan de thema’s:

  • zorgen er voor dat invloedrijke leiders van de lokale gemeenschap waarden en normen uitdragen, die meisjes in een positief daglicht stellen en hun ontwikkeling in de maatschappij stimuleren.
  • ondersteunen maatschappelijke organisaties en netwerken in de lobby om geweld tegen meisjes en economische uitbuiting te stoppen.
  • stimuleren het bedrijfsleven om actief te werken aan de bestrijding van geweld tegen meisjes in hun bedrijfsketen, door te zorgen voor veilige werkplekken en betere werkomstandigheden voor meisjes.
  • pleiten voor effectievere uitvoering van wetgeving en overheidsbeleid ter bescherming van meisjes en jonge vrouwen en de verbetering van hun economische positie, in overeenstemming met mensenrechtenverdragen.

Onze aanpak heeft effect

2020, het laatste jaar van het programma, staat in het teken van het bestendigen van de behaalde resultaten voor meisjes en jonge vrouwen. In de programmalanden en op internationaal niveau. Tegelijkertijd werken we in de tien landen aan het uitbreiden en versterken van de samenwerkingsverbanden en aan verdere capaciteitsopbouw van de betrokken (lokale) organisaties, het maatschappelijk middenveld, de gemeenschappen, religieuze en lokale leiders en natuurlijk ook de jongeren zelf. Op die manier zorgen we ervoor dat ook na 2020 de positie en rechten van meisjes en vrouwen blijvend verbeteren.

In totaal zijn er meer dan 750 verbeteringen gerapporteerd in 2018. Zie hieronder enkele voorbeelden van vooruitgang:

Lobbyactiviteiten
Nationaal actieplan
Nieuw beleid
Gedragscodes
Ontwikkeling wetsvoorstellen
Aanpak kindhuwelijken
"Equal rights for all human beings should not be an ideal to strive for; it should be the foundation of our society. We must each do our part in creating a world where all persons have the capability and freedom to choose the life that is right for them." Contact Henriette: h.kristiansen@tdh.nl
Henriette Kristiansen
this is a subtitle
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube