Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Aanpassing zedenwetgeving is mooi, maar kunnen we wel handhaven?

21 mei 2020
De forensisch ICT-ers van Terre des Hommes kunnen mobiele telefoons uitlezen, op zoek naar informatie over daders.

Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar worden binnenkort harder aangepakt. Een goede ontwikkeling, aldus Terre des Hommes. Sexchatting is relatief nieuw en staat daarom nog niet in het Wetboek van Strafrecht. Om kinderen beter te kunnen beschermen, wil minister Grapperhaus daar verandering in brengen.

Ook dat sexting, het onderling door jongeren uitwisselen van seksueel getint beeldmateriaal, mits met toestemming, niet strafbaar wordt is een goede zaak. Hierdoor  wordt onnodige criminalisering van minderjarigen voorkomen. 

Terre des Hommes stelt wel grote vraagtekens bij de handhaving: ‘Het is bekend dat zedenzaken maandenlang op de plank blijven liggen. Voor daadwerkelijke handhaving van deze nieuwe wetsartikelen is uitbreiding van de capaciteit van de zedenpolitie dringend noodzakelijk’, aldus Jasper Iking, projectleider bij Terre des Hommes.

Seksdate aan een minderjarige voorstellen

Vorig jaar is het vernieuwde artikel 248e Wetboek van Strafrecht in werking getreden. Hierin is het voorstellen van een seksdate aan een minderjarige strafbaar gesteld, ook als die minderjarige een virtuele creatie betreft. Terre des Hommes plaatst regelmatig nepadvertenties op seksadvertentiesites, met als voornaamste doel de klanten te waarschuwen dat achter het aanbod ook minderjarigen schuilgaan. Uit eigen onderzoek blijkt dat de vraag naar minderjarigen onverminderd hoog blijft en dat nieuwe wetgeving nog niet heeft geleid tot de gewenste bescherming van kinderen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube