Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Alliantie Down to Zero: Maak kinderbescherming speerpunt in toerismesector

27 september 2020

Maak bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting een speerpunt zodra de reis- en toerismebranche weer aantrekt. Dat is de oproep van de Down to Zero-coalitie aan internationale organisaties, overheden en bedrijven. Hiervoor biedt de coalitie concrete aanbevelingen.

Down to Zero pleit voor goede bescherming kinderen in toerismesector

Seksuele uitbuiting van kinderen

Voor de pandemie was de continue groei van de reis- en toerismesector een belangrijke bijdrage voor de (lokale) economie, zeker voor landen in Azië en Zuid-Amerika. Tegelijkertijd zorgde het voor de enorme uitdaging om kinderen te beschermen tegen (seksuele) uitbuiting door toeristen en online seksuele uitbuiting. 

Met het tijdelijk sluiten van de grenzen en reisbeperkingen als gevolg van corona is het probleem echter niet verdwenen. Kinderen worden niet alleen seksueel uitgebuit door buitenlandse reizigers, ook lokale mannen en vrouwen buiten kinderen uit voor hun eigen gewin. Zij verzinnen telkens nieuwe manieren om ook in corona-tijd kwetsbare jongens en meisjes (online) te misbruiken. Seksuele uitbuiting van kinderen blijft dan ook in deze tijd een aanhoudend probleem, en door de wereldwijde focus op de uitdagingen rondom corona, neemt het (online) geweld tegen kinderen steeds meer toe.

Seksuele uitbuiting door (binnenlandse) reizigers is geen vorm van toerisme, het is een misdaad. Dit moet stoppen. Daarom bieden wij naast een helder overzicht van de belangrijkste risico’s en uitdagingen, concrete aanbevelingen aan internationale organisaties, overheden en bedrijven om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen.

Een greep uit de aanbevelingen:

  • Overheden moeten institutionele kinderopvang vervangen door opvang in gezinsvormen (zoals bij familie en pleeggezinnen).
  • Stop toerisme naar weeshuizen en beperk vrijwilligerswerk aldaar. Het maakt kwetsbare kinderen nog kwetsbaarder.
  • Voor de reissector: communiceer met je klanten en maak hen bewust van oplossingen waarmee kinderen en hun gemeenschappen worden geholpen.
  • Creëer of versterk meldpunten voor het melden van vermoedens van seksueel misbruik. Investeer in politiecapaciteit om zedendelicten en mensenhandel te onderzoeken. 

Lees de volledige aanbeveling in de Down to Zero publication.

Down to Zero bestaat uit: (Defence for Children) - ECPAT, Free a Girl, Icco Cooperation, Plan International en Terre des Hommes. De organisaties werken samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Zuid-Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Down to Zero publication
Lees meer over Down to Zero
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan