Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Dag van veilig internetten voor kinderen en jongeren

7 februari 2023

Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en jongeren bewust te maken van veilig en verantwoord internetgebruik. Wereldwijd stijgt het aantal minderjarigen dat slachtoffer wordt van online seksuele uitbuiting. Bijvoorbeeld in de Filipijnen, waar jaarlijks zo’n twee miljoen kinderen tussen 12-17 jaar (dat is maar liefst 1 op de 5 kinderen) online misleid, bedreigd en seksueel misbruikt en uitgebuit worden.

Dag van veilig internetten voor kinderen en jongeren

Wat is de betekenis van seksuele uitbuiting

Er is sprake van seksuele uitbuiting als iemand onder dwang seksuele handelingen moet verrichten tegen betaling of een andere vorm van vergoeding, zoals kleding, eten of een woning. Vaak is er niet eens een vergoeding, alleen een belofte, en maakt de dader misbruik van de afhankelijkheid van het slachtoffer. Zo kan geld een middel zijn om iemand te lokken, chanteren en/of gevangen te nemen. Voor het slachtoffer zijn de gevolgen groot. De ervaring kan zowel fysiek als geestelijk enorm schadelijk zijn. 

Sextortion en grooming

Bij online seksuele uitbuiting probeert de dader in een online conversatie iets van zijn slachtoffers gedaan te krijgen door ze te manipuleren. Vaak gaat het om digitaal seksueel materiaal of geld, wat hij verkrijgt door afpersing. Dit staat bekend als sextortion. Het slachtoffer moet naaktfoto’s of video’s van zichzelf maken en versturen of een geldbedrag overmaken om onder een dreigement uit te komen. Een voorbeeld van zo’n dreigement is het openbaar maken van eerder opgenomen webcambeelden.

Het kan ook dat de dader zich voordoet als iemand anders om het vertrouwen van een kind te winnen om te kunnen afspreken, het zogenaamde grooming. Dit kan leiden tot nare situaties als aanranding, verkrachting, ontvoering of kinderhandel.

Groeiend probleem

Online seksuele uitbuiting is een groeiend probleem. Het uitbannen ervan is moeilijk. Dat komt omdat steeds meer kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met social media, zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Ze brengen er veel tijd door en komen via apps als TikTok, WhatsApp en Facebook Messenger gemakkelijk in contact met vreemden. Ook zijn betaal-apps in veel landen heel laagdrempelig, waardoor online betalingen makkelijk plaatsvinden, ook aan minderjarigen.

Armoede en verwaarlozing thuis spelen een grote rol in de kwetsbaarheid. Kinderen uit arme gezinnen zijn dan ook makkelijker over te halen tot seksuele handelingen met geld of giften. Vaak hebben ze meerdere accounts waarmee ze communiceren, wat toezicht van de ouders moeilijker maakt. Daarbij komen slachtoffers ook lang niet altijd naar voren met hun verhaal. Uit schaamte of angst voor de gevolgen durven zij geen aangifte te doen. Zo blijven de daders onder de radar.

Onze aanpak

Terre des Hommes bestrijdt online seksuele uitbuiting wereldwijd. Dit is hard nodig in een land als de Filipijnen, waar in de afgelopen drie jaar het aantal kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit is verdrievoudigd. In de steden Taguig, Cebu en Mandaue en de provincie Bohol hebben we activiteiten opgezet om in drie jaar 10.000 kinderen en 50.000 volwassenen te bereiken. Lees meer over dit programma

Om online seksuele uitbuiting op grote schaal aan te pakken, hebben we sinds 2023 het hulpprogramma SCROL. Dit staat voor ‘Safety for Children and their Rights OnLine’. Het initiatief wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij en wordt vanaf vandaag gelanceerd in vier landen: Cambodja, Nepal, de Filipijnen en Kenia. We bieden hulp aan slachtoffers, lichten kinderen en hun ouders voor over veilig internetgebruik en brengen gemeenschappen, bedrijven en overheden samen om online seksuele uitbuiting gezamenlijk uit te bannen. 

Wat we doen:

  • Kinderen die deelnemen leren in onze kinderclubs over de gevaren op internet en social media, hoe ze zichzelf kunnen beschermen en waar ze online misbruik kunnen melden. 
  • We werken ook samen met internet- en techbedrijven aan veiligere platforms, gedragscodes en betere beveiliging. 
  • We leiden wetshandhavers en strafpleiters op om minderjarige slachtoffers en hun families te ondersteunen in de rechtbank.
  • We beïnvloeden de overheid op lokaal, regionaal, nationaal en mondiaal niveau om de regelgeving voor bescherming van kinderen online aan te passen.
  • We geven de kinderen een stem om zich uit te spreken richting belangrijke besluitvormers.

Lees meer over het SCROL programma

Meer over dit onderwerp

7 februari 2023

Dag van veilig internetten voor kinderen en jongeren

Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en j…

10 november 2022

'Ik kwam online in contact met mensen uit het buitenland. Ik besefte me destijds niet ik dat de verkeerde vrienden had gemaakt.'

Armoede op de Filipijnen treft veel gezinnen. Het maakt miljoenen kinderen die veel op internet zitten kwetsba…

8 november 2022

"Ik kan nu andere kinderen beschermen tegen online seksueel misbruik"

“Ik ben Chester en ik woon in Cebu City, Filipijnen. Ik ben de vice-voorzitter van de High Peer Support Group.…

4 november 2022

Alle Filipijnse kinderen verdienen onderwijs: de wens van Alexa

Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar…

27 juli 2022

EU wil verplichte verwijdering afbeeldingen kindermisbruik. Een goede zaak?

Op 11 mei jl. kwam het nieuws naar buiten dat de EU nieuwe wetgeving wil die tech- en internetbedrijven verpli…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube