Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Seks voor vis: extreme armoede bron van kinderuitbuiting

10 maart 2021

De meisjes in de Keniaanse vissersdorpen aan het Victoriameer vrezen het moment dat zij tiener worden. De kans is groot dat zij vanaf dan met de lokale vissers moeten slapen om bij te dragen aan het gezinsinkomen. 'Seks voor vis' is een gebruikelijke term en ruilmiddel. Terre des Hommes komt in actie tegen de seksuele uitbuiting.

Sophia (10) zag het gebeuren bij haar twee oudere zussen

Iedereen leeft van het Victoriameer

In de vissersdorpen in de regio Busia in Kenia, leeft meer dan zestig procent van de inwoners onder de armoedegrens. Iedereen leeft van het Victoriameer: de vissers, visverkopers, transporteurs, bootbezitters en nettenmakers. Veel kinderen vergezellen de vissers op hun vistochten. Meisjes gaan puur voor de seksuele uitbuiting mee. Maar ook jonge jongens, officieel mee als hulpje, worden vaak slachtoffer van seksueel misbruik.

Dat overkwam ook de vijftienjarige Brighton*. 'Iedere nacht veranderden de vissers mij in een vrouw. Ik voelde me verschrikkelijk, maar ik moest iedere keer weer mee omdat ik ons gezin moest voeden.' 

‘Ik heb verteld dat ik heel bang was dat mij hetzelfde zou overkomen. '

Sophia* (10) zag het gebeuren bij haar twee oudere zussen. Sinds hun vader vier jaar geleden ging vissen en nooit meer terugkwam, had hun moeder grote moeite om het gezin te voeden. De oudere dochters moesten daarom noodgedwongen seks hebben met mannen in ruil voor geld, vis en andere basisbehoeftes. De meisjes raakten zwanger toen ze 14 en 16 jaar oud waren, en stopten met school.

Sophia vertelde Jeminah, een medewerker van Terre des Hommes’ partner ANPPCAN, over de situatie bij haar thuis: ‘Ik heb verteld dat ik heel bang was dat mij hetzelfde zou overkomen. Toen is Jemimah met mijn moeder gaan praten en hebben we hulp gekregen.'

Groot taboe

De omvang van seksuele uitbuiting van kinderen in Busia is enorm. Maar er rust ook een groot taboe op het onderwerp. Dat maakte onderzoek door Terre des Hommes in 2019 naar het exacte aantal kinderen dat werd misbruikt extra lastig. Maar alle signalen gaven aan dat het een omvangrijk probleem is. Reden te meer om samen met partner ANPPCAN in de regio Busia een project op te zetten om seksuele uitbuiting van kinderen uit te bannen.

“Vaak vertellen ouders hun kinderen zodra ze een jaar of tien zijn, dat ze voortaan moeten bij dragen en dat ze geld bij de vissers kunnen halen.” Jemimah Kaywa, maatschappelijk werker voor het Terre des Hommes-project in Busia.

Met het project helpen we kinderen zoals Brighton weer naar school. De gezinnen van deze kinderen krijgen hulp om hun inkomen te verbeteren. Daarnaast werken we in de gemeenschap aan bewustwording en worden kinderen weerbaar gemaakt via kinderrechtenclubs op scholen.

*Om slachtoffers van seksuele uitbuiting te beschermen plaatsen wij geen herkenbare foto's van hen en gebruiken we niet de echte naam.

Steun dit project

Met een bijdrage kunnen wij nog meer kinderen beschermen tegen seksuele uitbuiting. Maak een donatie over en help daarmee kinderen zoals Sophia. Bedankt!

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan