Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

She Leads activisten pleiten bij de VN in New York voor digitale kansen

8 maart 2023

Geef meisjes dezelfde kansen als jongens, óók als het op digitale toegankelijkheid aankomt. Dit is de boodschap van Lilian (26) uit Libanon en Hiqmat (21) uit Ghana aan de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) tijdens de Commission on the Status of Women in New York. Namens het She Leads-programma spreken Lilian en Hiqmat de lidstaten toe.

Geen toegang tot internet, laptops en telefoons

Elk jaar rond Internationale Vrouwendag (8 maart) vindt de Commission on the Status of Women plaats. Twee weken lang komen de lidstaten van de VN en maatschappelijke organisaties bij elkaar om te pleiten voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Lilian en Hiqmat strijden al langere tijd binnen She Leads voor de rechten en inclusie van meisjes. Voordat de jongerenactivisten naar New York afreisden, namen zij deel aan verschillende trainingen gericht op lobby en advocacy bij de VN. 

Het thema is dit jaar “Innovatie, technologische verandering en onderwijs in het digitale tijdperk voor het bereiken van gendergelijkheid”. Een belangrijk thema, vinden Lilian en Hiqmat, want vooral meisjes en vrouwen hebben vaak geen laptop of telefoon tot hun beschikking. En met name op het platteland en in armere buurten is er geen goede internetverbinding of hebben meisjes en vrouwen hier geen geld voor. Dat beperkt meisjes en jonge vrouwen in hun ontwikkeling, want onderwijs wordt bijvoorbeeld steeds vaker deels digitaal gegeven.

Online intimidatie en geweld

Bovendien leren meisjes vaak niet om goed en veilig met digitale hulpmiddelen om te gaan. In het Palestijnse vluchtelingenkamp waar Lilian opgroeide, zag ze dat meisjes niet goed wisten hoe ze veilig het internet kunnen gebruiken. “Het internet kan een gevaarlijke plek zijn. Doordat digitale vaardigheden niet belangrijk worden gevonden voor meisjes, kennen veel meisjes kennen hun rechten niet. Zoals het recht op privacy en bescherming. Hierdoor worden zij vaak online gechanteerd, lastiggevallen of geïntimideerd.”

“Van meisjes wordt verwacht dat ze trouwen”

Ook in Ghana leren meisjes vaak geen digitale vaardigheden, vertelt Hiqmat. “In Ghana wordt van meisjes verwacht dat ze trouwen en voor het huishouden zorgen. Onderwijs voor meisjes wordt niet belangrijk gevonden. Zij ontwikkelen dus vaak ook geen digitale vaardigheden, zoals hoe je een telefoon moet gebruiken of hoe je jezelf veilig houdt op het internet.”

Online onderwijs

Het gebrek aan digitale hulpmiddelen en vaardigheden beperkt meisjes op school. Terwijl onderwijs juist voor meisjes heel erg belangrijk is. Lilian: “Op het platteland in Libanon krijgen vrouwen en meisjes nauwelijks onderwijs. Ze blijven in hun dorp. Als meisjes toegang hebben tot het internet, kunnen ze online onderwijs volgen. Dan hebben ze meer mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen en zijn zij niet meer alleen afhankelijk van hun mannen, vaders en broers.”

Toegangspoort tot de wereld

Daarom pleiten Lilian en Hiqmat bij de lidstaten van de Verenigde Naties voor actie. “Digitale vaardigheden zijn de toegangspoort tot de rest van de wereld. We kunnen deze vaardigheden gebruiken om een goed eigen inkomen te verdienen. Uiteindelijk zal dit leiden tot economische ontwikkeling van de hele community, het hele land en zelfs de hele wereld.”

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children-ECPAT en het African Women's Development and Communication Network (FEMNET), in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren het programma uit in Oost-Afrika (Uganda, Ethiopië, Kenia), West-Afrika (Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia) en het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië) en op nationaal en internationaal niveau. Door samen te werken met een groot netwerk van organisaties, verspreid over deze negen landen, strijden we voor de rechten, het leiderschap en de zelfbeschikking van meisjes en jonge vrouwen.

Lees meer over She Leads
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan