Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Vicky geniet van school: ‘Alles is nu beter dan vroeger.’

26 november 2022

Vicky (10) werd geboren in een arm gezin in Madagaskar. Ze ging tot voor kort niet naar school, want ze moest haar ouders helpen in de micamijnen. Zwaar en ongezond werk dat slecht betaalt en niet genoeg is om Vicky te laten studeren. Gelukkig konden we Vicky en haar familie helpen. Ze gaat nu alsnog elke dag naar school, waar ze kan leren, spelen en ‘s middags een maaltijd krijgt in de kantine.

Children

Niets te eten

Als baby ging Vicky elke dag mee naar de micamijnen. Haar ouders werken er al meer dan vijftien jaar. Bij de aanleg van een nieuwe groeve kunnen ze met het opgraven van mica zo’n 44 tot 132 euro per dag verdienen. Dat is voldoende voor eten, kleding en schapen op het land. Helaas is het al jaren geleden dat de laatste groeve werd aangelegd. De opbrengst is gezakt naar nog geen 2 euro per dag, wat amper genoeg is voor een beetje rijst als avondeten. Vicky’s gezin heeft ‘t dan ook zwaar. 

Samen met haar ouders en zes broers en zussen woont Vicky in een klein huis, met een kamer waar ze gezamenlijk op de grond slapen. Er is een keukentje om eten te koken (als ze dat kunnen betalen) en water halen ze uit de openbare put. Veel ruimte om te spelen is er voor de kinderen niet. Bovendien is er geen tijd voor, want overdag moet er in de mijnen gewerkt worden. ‘We hadden niets te eten,’ zegt Vicky. ‘We moesten mee om mica te verzamelen. Ik kon niet naar school, ook al wilde ik graag studeren. Mijn ouders konden sowieso geen boeken voor me betalen.’

Opluchting voor ouders

Hulp voor Vicky kwam er in februari 2022, bij de start van het FAMAHA project. Haar ouders kregen voorlichting over de gezondheidsrisico’s voor kinderen die werken in de mijnen, wat ze deed beseffen dat het niet goed was om hun kinderen mee te nemen. Ze kregen financiële steun voor Vicky om schoolspullen te kopen (een rugtas en boeken) en elke dag een lunch in de kantine. Hierdoor waren ze enorm opgelucht.

Op school krijgt Vicky nu taalles (Frans en Malagasi), Geschiedenis en Rekenen. ‘Het is zo fijn om naar school te gaan’, zegt Vicky blij. ‘Alles is nu veel beter dan vroeger. Ik weet niet of het zo blijft, maar zolang we hulp krijgen, geniet ik ervan. Ik hoop dat het niet teruggaat naar hoe het vroeger was.’ 

'Ik wil verpleegster worden'

Nadat Vicky negen jaar lang mee ging naar de micamijnen, waarvan ze drie jaar slachtoffer was van kinderarbeid, zit ze nu gelukkig op school. Het team in Madagaskar houdt haar in de gaten en checkt regelmatig hoe ‘t bij Vicky thuis gaat. Met hulp van Terre des Hommes zijn haar ouders erin geslaagd om ook op andere manieren aan geld te komen, zodat ze minder afhankelijk zijn van de micawinning. Ze verkopen huishoudelijke spullen en zijn hun eigen geiten- en kippenboerderij begonnen. Vicky vindt het geweldig op school en hoopt ooit een mooi huis te kunnen kopen voor zichzelf. ‘Ik wil verpleegster worden, zodat ik later mijn gezin kan verzorgen.’

Miljoenen kinderen zoals Vicky zijn slachtoffer van kinderarbeid, omdat ze door armoede hun familie moeten helpen in micamijnen. In de mijnen lopen ze allerlei gezondheidsrisico’s door stof, fysiek zwaar werk en het gevaar van vallende stenen. Jonge meisjes zijn kwetsbaar voor seksueel misbruik.

Opgroeiend in deze omstandigheden kunnen de kinderen zich niet goed ontwikkelen. Help ons om deze kinderen een betere toekomst te geven. Doneer nu en haal kinderen in Madagaskar uit de micamijnen.

Actie voor kinderen in de micamijnen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan